Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-16 14:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/naringsminister-baylan-vi-for-dialog-med-postnord/

EKONOMI

Näringsminister Baylan: Vi för dialog med Postnord

”Vi för dialog med bolaget och återkommer så fort som möjligt”, säger Ibrahim Baylan.
”Vi för dialog med bolaget och återkommer så fort som möjligt”, säger Ibrahim Baylan. Foto: Duygu Getiren/TT

Näringsminister Ibrahim Baylan ser inte något större problem med EU-kommissionens beslut om att Postnord måste återbetala en halv miljard kronor.

– Det är ett helt annat läge för det här bolaget nu.

Baylan kommenterar även till DN kritiken om den så kallade ”mörkläggningen” av en rapport om cement-krisen.

EU bedömer att kapitaltillskottet från Danmark och Sverige till Postnord 2017 inte lever upp till reglerna för statligt stöd. Nu måste Postnord betala tillbaka 667 miljoner. Men innan företaget vidtar åtgärder med anledning av EU-kommissionens beslut inväntar man besked från ägarna.

Postnord är ett svenskt publikt bolag som ägs till 39,3 procent av den danska staten och till 60,7 procent av den svenska staten. I Sverige ligger ansvaret alltså på näringsminister Ibrahim Baylan.

Hur allvarligt är beskedet från EU-kommissionen?

– Det är ju alltid så att när man gör den typen av prövning får man vara beredd på att det kan bli avslag som i det här fallet. Nu är Postnords situation annorlunda i dag än det var när den här uppgörelsen skedde.

Han hänvisar till en ökad paketvolym till följd av pandemin som balanserat upp en del det trendmässiga bortfallet av fysiska brev.

– Det är ett helt annat läge för det där bolaget.

Ni har haft dialog med Postnord under helgen?

– Det har skett på statssekreterarnivå och är inte något jag själv varit involverad i. Det brukar vara något mellan bolaget och i det här fallet de två ägarna.

Han säger att både Sverige och Danmark har fört dialog med kommissionen.

– När man går in med den typen av ansökningar får man vara beredd på att det också kan bli negativt som i det här fallet, då återbetalar man pengar till de ägare som skjutit till.

När vi frågat Postnord om hur de agerar efter det här säger de att de inväntar besked från ägarna om hur man ska gå vidare. Har du något sånt besked?

– Nej och även om jag hade det skulle vi framföra det direkt till bolaget och andra ägare.

Vad är det för besked som kan tänkas?

– Innan vi fört diskussionen med de andra ägarna är det dumt att fördjupa detta.

Har du någon bild av hur snabbt man arbetar, de säger att de vill ha det i ”närtid”?

– Vi för dialog med bolaget och återkommer så fort som möjligt.

Baylan svarade under samtalet även på kritiken han fått för att näringsdepartementet uppmanat myndigheten SGU att varken publicera eller kommunicera en färsk rapport om cementkrisen. Liberalerna har med anledning av detta nu anmält näringsministern till KU. Baylan säger själv att han är förvånad över allt prat om påstådd mörkläggning.

- Under alla mina år är det här en av de gånger jag blivit med förvånad över diskussionen.

I mitten på juli gav näringsdepartementet Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, i uppdrag att undersöka konsekvenserna av att Cementas ansökan om fortsatt kalkbrytning på Gotland avvisades, men det var ingenting som regeringen kommunicerade utåt. Två veckor senare berättade Baylan dock att regeringen anlitat konsultföretaget Ramboll för att göra en analys.

Baylan säger nu själv att det behövdes objektiva underlag av olika slag till den proposition man skulle lägga fram till riksdagen.

- I såna här lägen jobbar man väldigt snabbt. Man ber ganska ofta myndigheter komma med underlag när man ska skriva propositioner.

Han påpekar att rapporten varit en allmän handling och begärts ut av medier.

- Diskussionen om mörkläggning blir jag förvånad över.

Men det har ändå kommit en uppmaning till myndigheten att inte göra nyhet av det, varför den uppmaningen?

- Jag har fått det beskrivet att SGU hade frågat om gemensam kommunikation och då hade tjänstemännen redogjort för att det är väldigt sällan man sätter upp den här typen av underlag på regeringens hemsida. Och dessutom ville man ha tid att analysera inför helgen, både därför att man skulle kunna svara på frågor från media eller om man behöver ytterligare underlag för att skriva fram proportioner. Dock var man helt tydlig med att det är upp till SGU själv om man gör så eller ej.

Läs mer:

Postnord om EU-kravet: Vi avvaktar besked från våra ägare

Bryter mot EU:s regler – Postnord måste betala tillbaka över halv miljard kronor

Ämnen i artikeln

Postnord
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt