Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Näringsministern: Exempelöst att Telia hamnat i en sådan härva

”Jag har ärvt ett äktenskap som Maud Olofsson (C) ingick”, säger näringsminister Mikael Damberg om Postnord. Arkivbild.
”Jag har ärvt ett äktenskap som Maud Olofsson (C) ingick”, säger näringsminister Mikael Damberg om Postnord. Arkivbild. Foto: Beatrice Lundborg

Telias korruptionsaffärer i Uzbekistan får näringsminister Mikael Damberg (S) att reagera. Nu vill han att bolaget fokuserar på hemmamarknaderna i Norden.

Hur allvarligt är den här rättsprocess för ett företag som Telia?

– Det är väldigt allvarligt. Det har varit en process som har fått långtgående konsekvenser för bolaget. Men det är bra att en del av processen har nått ett avslut, alltså den del som gäller avgiften.

– Men det är exempellöst att ett statligt delvis ägt bolag har hamnat i en sådan här härva. Det är otroligt viktigt att den nuvarande ledningen och styrelsen har jobbat från dag ett med att både skapa ordning och reda men också transparens och samarbete med de myndigheter som granskar detta, säger näringsminister Mikael Damberg (S)

Kommer det bli något nytt regelverk kring hur statligt ägda bolag gör affärer i utlandet?

– Vi har redan tagit fram en sådan policy. När vi tillträdde, redan innan det här, så skärpte vi upp de policys som finns kring statligt ägda bolag. Men vi har också tagit fram en internationell policy där vi förväntar oss att alla bolag, oavsett om de är statliga eller privata, respekterar mänskliga rättigheter – inklusive anti-korruption – på de marknader de verkar på. Regeringen har vid sidan av exportstrategin också tagit fram en strategi för hållbart företagande.

Näringsministern hoppas att bolaget koncentrerar sig på sina viktigaste marknader, däribland Norden.

– Jag hoppas att Telia Company nu kan gå i mål med de här processerna och i stället kan fokusera verksamheten på Norden, Baltikum och på att bygga långsiktigt värdeskapande, för det är vad den nuvarande styrelsen vill och det är också vad regeringen står bakom. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.