Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 00:42 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/naringsministerns-spartips-till-elkonsumenterna/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Näringsministerns spartips till elkonsumenterna

Tilläggsisolera, sätt in treglasfönster, ha inte elapparater i standby-läge och byt glödlamporna till ledbelysning. De handfasta råden kommer från näringsminister Maud Olofsson som svar till alla dem som knäar under skyhöga elräkningar.

- På kort sikt är det enda man kan göra att försöka hålla nere den egna elförbrukningen, säger Olofsson (C) efter ett möte med chefen för Energimarknadsinspektionen (EI).

– Men jag förstår kundernas oro. Jag har också nära och kära som klagar över detta.

Själv tilläggsisolerade hon huset redan på 1970-talet under oljekrisen. En ökar isoleringen på vinden i en villa sparar 3.300 kronor per år och att sätta in ett tredje glas i fönstret spar omkring 2.000 kronor per år, enligt ministern.

– Jag gör allt jag kan för att förbättra den här marknaden.

På sikt ska det arbetet förhoppningsvis mynna ut i smarta elnät och timmätare i hemmen samt betydligt mer förnybar energi och en enhetlig marknad för Norden. Men allt det åstadkoms inte i en handvändning, konstaterar näringsministern. I vår hoppas ministern kunna berätta mer om hur förtroendet för elmarknaden ska kunna stärkas.

En bra bit av elräkningen består också av energiskatter och moms.

– På det området finns ingen diskussion just nu. Men jag är beredd titta på alla åtgärder som gör det lättare för kunden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.