Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Närodlat inte alltid det bästa

”Jag väljer svenskt kött för att djuren har det bättre”, säger Sandra Klang, 41 år, som arbetar som sjuksköterska på en ambulanshelikopter.
”Jag väljer svenskt kött för att djuren har det bättre”, säger Sandra Klang, 41 år, som arbetar som sjuksköterska på en ambulanshelikopter. Foto: Nicklas Thegerström
Det kan vara mer klimatsmart att köpa fryst broccoli från Sydamerika än svensk närproducerad. Konsumenterna har lärt sig att närodlat är bäst, men så är inte alltid fallet visar en ny rapport som DN tagit del av.

Att handla klimatsmart är svårare än man tror, för att se hur varan som vi handlar påverkar klimatet måste den följas från allra första början till att den köps – eller ännu hellre: tills den är hemma.

Sydamerikansk broccoli odlas och tas om hand till stor del manuellt, utan användning av fossila bränslen. Klimatpåverkan blir så mycket mindre att produktion tillsammans med transport till Sverige släpper ut mindre eller lika mycket växthusgas som färsk svensk broccoli. Rapporten kommer från Kommerskollegium och syftar till att belysa den komplexa frågan om klimatsmarta varor.

– Vi vill framför allt komplicera bilden och visa att det är fler variabler än avstånd till producenten som spelar roll, säger Kåre Johard, utredare på Kommerskollegium, en myndighet som verkar för utökad frihandel.

Sveriges kalla produktionsförhållanden gör säsongen kort och kräver mer energi under vår och höst. En spansk tomat odlad på fält kan vara ett bättre klimatval än växthusdrivna svenska vårtomater – trots importen hit – men under sommarsäsongen när tomaterna värms av solen är det fortfarande bäst med närodlat.

– Man måste även räkna in på vilket sätt de transporteras, fartyg, flyg eller lastbil, säger Kåre Johard.

Ett exempel på transportens betydelse är gröna bönor från Kenya respektive från EU som konsumeras i Europa. Produktionsledets klimatpåverkan är ungefär lika stor, men flygtransporten från Kenya gör att bönorna från EU får betydligt mindre klimatpåverkan än de kenyanska. En frakt med båt skulle göra att frakten krävde 96 procent mindre energi vilket skulle betyda att sättet man transporterar på kan vara viktigare än transportavståndet, enligt rapporten.

När det gäller till exempel lök och morötter är det bäst att köpa svenskt och närodlat. De trivs i svenskt klimat och produktionen gör liten klimatpåverkan. När det gäller nötkött belastar produktionen klimatet så kraftigt att transporten bara står för två procent av de totala växthusgasutsläppen. Medveten och minskad konsumtion gör större skillnad än var köttet kommer ifrån om man bara ser till klimatet.

Även vid köp av snittblommor är det värt att titta närmare på ursprunget. Många blommor kommer från Holland där de slukar energi i växthus värmda med fossila bränslen. Rosor från Kenya odlas utomhus och hanteringen bidrar trots långa transporter med sex gånger mindre utsläpp av växthusgaser än de holländska.

Kommerskollegiums rapport visar att en låg klimatpåverkan i produktionsledet kan uppväga långa transporter, men de mest klimatsmarta varorna är fortfarande de som har den lägsta miljömässiga påverkan totalt sett – vilket gör det än svårare för konsumenten att veta vad som är bäst.

– Om man bara tittar på klimat­påverkan, som är ett av miljö­målen, finns en risk att dra felaktiga eller förenklade slutsatser. Det finns flera andra miljöaspekter som kan förändra helhetsbilden, säger Anita Lundström på Naturvårdsverket.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.