Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Närodlat trend på tallriken

Mat till grisarna kommer från den lokala matbutiken. Det som inte har sålts eller som har gått ut får grisarna.
Mat till grisarna kommer från den lokala matbutiken. Det som inte har sålts eller som har gått ut får grisarna. Foto: Lars Lindqvist
Svenskarna vill ha närodlad mat, och nu tänker lantbruken nytt. Gårdsbutikerna blir fler och fler och jordbruken som satsar på egen förädling har ökat med 50 procent på bara några år, visar nya siffror.

– För tio år sedan var ekologiskt trenden, i dag är det närodlat som gäller, säger Rebecka Milestad, jordbruksforskare på KTH i Stockholm.

Enligt Lantbrukarnas riksförbund, LRF, finns i dag närmare 850 gårdsbutiker, vilket är en ökning med 25 procent sedan 2007.

Ännu fler är de lantbruk som satsar på egen förädling av det som producerats på gården. Sedan 2007 har de gårdar som satsar på att själva göra till exempel ost, korv och sylt ökat från 602 lantbruk till drygt 900 i dag. Trenden mot alltmer närproducerat märks också på mindre slakterier och mejerier, som också de blir fler.

– Många av våra medlemmar tror sig kunna utveckla dessa verksamheter, och det tyder på fortsatt tillväxt, säger Jan Lorentzson, analytiker på LRF.

Det är en utveckling som går hand i hand med konsumenternas beteende. Fyra av tio konsumenter köper närodlat minst en gång i veckan, enligt en undersökning som Handelns utredningsinstitut gjorde tidigare i år.

Drygt tusen personer ingick i undersökningen. Främsta skälet till att man väljer närproducerad mat är hänsyn till miljön. På frågan varför man väljer att handla närproducerad mat svarade 67 procent att det var av miljöhänsyn. Ett annat viktigt skäl var att gynna den egna bygden.

Tack vare ökad miljömedvetenhet har de ekologiska livsmedlen under många år ökat sin andel av den mat som konsumeras. Enligt jordbruksverket hänger trenden med närodlat till viss del ihop med detta, även om långt ifrån allt närodlat är ekologiskt.

– Vi tror att trenden har sitt ursprung i klimatdebatten. Förutom ekologisk produktion tillkom då även frågan om hur långt maten färdas, säger Anna Clarin på Jordbruksverket.

Rebecka Milestad på KTH har tillsammans med kolleger studerat vad som händer på ekologiska gårdar när de vänder sig till en lokal marknad. Hon tror att trenden med ekologiskt och närodlat på sikt kan förändra den svenska landsbygden.

– Ekologiska gårdar som säljer på en lokal marknad ser annorlunda ut. De breddar ofta sin produktion mot fler sorters grödor och olika sorters produkter. Det är vad konsumenter efterfrågar och resultatet blir också mer biologisk mångfald på dessa gårdar, säger Rebecka Milestad.

Det är en utveckling på tvärs mot den rådande, där mat handlas över hela världen. Under en lång följd av år har gårdarna i Sverige blivit allt större, och allt mer specialiserade.

Men det systemet bygger på billiga transporter. Om oljan blir dyrare kommer det lokala att återigen bli mer intressant, tror Rebecka Milestad.

– Dessa gårdar är inte mer energieffektiva i dag, men det kan snabbt ändra sig i framtiden, säger hon.

 

Vad tycker du? Diskutera trenden här.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.