Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nästan alla elvaåringar har en smartphone

Nästan hälften, 45 procent, av tvååringarna har prövat att använda internet. Redan i sex–sjuårsåldern använder 90 procent internet.
Nästan hälften, 45 procent, av tvååringarna har prövat att använda internet. Redan i sex–sjuårsåldern använder 90 procent internet. Foto: Alexander Mahmoud

En mobiltelefon är numera en självklarhet — även för en elvaåring. Men för yngre barn finns risker med en egen telefon.
– Många vuxna är handfallna, säger psykologen Jenny Klefbom.

Nio av tio elvaåringar har en egen smart mobil enligt en undersökning från TNS-Sifo på uppdrag av Telenor. Bland femåringar har 25 procent en egen surfplatta och 5 procent egen telefon.

– Det är direkt olämpligt att barn i lågstadieåldern ska ha tillgång till internet på sin telefon. Man är inte mogen för det, säger barn- och ungdomspsykologen Jenny Klefbom.

Hon ser däremot ingen generell åldersgräns för när barn ska få en mobil.

– Man måste utgå från sitt eget barn. Men det går att säga att när barnet är i lågstadieåldern och börjar gå till och från kompisar och vuxna inte finns i närheten är det kanske dags för en telefon.

Undersökningen visar att enbart en av tre tillfrågade förälder valt att spärra olika funktioner i mobilen, som internetåtkomst.

– Det är lite som att ställa barn i en park efter mörkrets inbrott, säger Klefbom och pekar på faror med till exempel grooming.

Vad ska man som förälder göra?

– Rent tekniskt går det att spärra sidor men också att föräldrarna är aktiva och har en levande dialog med sina barn så att de kan skydda sig den dagen de börjar vara på nätet.

Fakta.95 procent har mobil

95 procent av svenska 11–12-åringar har tillgång till mobil, enligt Stiftelsen för internetinfrastrukturs rapport. 84 procent har tillgång till internet i mobilen och 57 procent har tillgång till surfplatta.

Samtidigt blir internet en självklarhet i allt lägre åldrar. Nästan hälften, 45 procent, av tvååringarna har prövat att använda internet. Redan i sex–sjuårsåldern använder 90 procent internet.

I åldern tre till sex år är 25–30 procent dagliga användare av internet.

Källa: Svenskarna och internet, rapport från Stiftelsen för internetinfrastruktur (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.