Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Nästan hela muslimska världen ansluter sig till Wallströmkritiken

Utrikesminister Margot Wallström.
Utrikesminister Margot Wallström. Other: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Ett 30-tal muslimska stater ansluter sig till kritiken mot Margot Wallströms uttalanden. Samarbetsorganisationen OIC anser att utrikesministern har förödmjukat Saudiarabien. ”Situationen är värre än man tror”, säger mellanösternforskaren Marianne Laanatza.

Arabförbundet har fördömt Wallströms kritik mot bristen av mänskliga rättigheter i Saudiarabien i samband med det uppsagda försvarssamarbetet. Och i lördags uttryckte även den muslimska samarbetsorganisationen Organization of Islamic Cooperation (OIC), som företräder 57 stater, reservationer mot utrikesministerns uttalanden.

”I sina kommentarer förödmjukade Wallström Saudiarabien och dess sociala normer, juridiska system och politiska institutioner”, skriver OIC på sin hemsida.

Mellanösternforskaren Marianne Laanatza, vid Stockholms och Lunds universitet, säger att det här visar att situationen är värre än vad som tidigare har framkommit.

– Det är inte bara Arabförbundet som har uttalat sig, utan den här frågan har även tagits upp i OIC där ytterligare ett 30-tal stater ingår, säger hon.

Marianne Laanatza befarar att konflikten kan komma att eskalera.

– Det kan bli värre om man inte hittar vägen till en dialog så att man förstår varandra. Allt beror på hur man agerar från svensk sida.

Mellanösternanalytikern Per Jönsson vid Utrikespolitiska institutet säger att OIC:s uttalande visserligen är något mindre hårt än Arabförbundets, men pekar på att fler stater ingår i organisationen. Det här innebär att nästan hela den muslimska världen ansluter sig till kritiken mot Wallström.

– Man kan tycka att det är allvarligare eftersom organisationen även inbegriper shiamuslimska stater och stater i Sydostasien, säger han.

Per Jönsson misstänker att Saudiarabien har drivit igenom sin linje för att få till stånd ett kritiskt uttalande mot Sverige. Intressant att notera är att OIC:s nuvarande generalsekreterare Iyad Ameen Madani är saudier.

– Saudiarabien har länge pumpat in pengar i OIC och Arabförbundet för att kunna använda organisationerna vid tillfällen då man blir förbannad på någon, som nu på Sverige.

Han påpekar att OIC:s uttalande har formulerats på ett sätt som får det att framstå som att Sverige även kritiserar islam. Sådana här uttalanden riskerar i förlängningen att leda till att Sverige betraktas som ett antimuslimskt land vilket kan skada Sveriges anseende – och inte bara i den muslimska världen.

– En del andra länder kan tycka att den svenska regeringen beter sig klumpigt och skaffar sig fiender i onödan. Det allmänna anseendet för svensk utrikespolitik kan på sikt komma urholkas, så att Sverige inte anses lämpligt att medla i konflikter i Mellanöstern.

Den senaste tiden har både Saudiarabien och Förenade Arabemiraten kallat hem sina ambassadörer i protest mot Wallströms uttalanden. Per Jönsson flaggar för att det kan bli tal om fler tillbakadragningar.

– Det verkligt intressanta vore om Saudiarabien lyckades tubba några av Sveriges vänner i Mellanöstern, som Marocko, Egypten, Jordanien, Tunisien, Algeriet eller till och med Libanon. Om Saudiarabien kan få någon av de här staterna att tjura till vore det bingo om man vill trappa upp konflikten med Sverige.

Enligt Per Jönsson handlar Saudiarabiens agerande till syvende och sist om att förhindra att fler stater säger upp samarbetsavtal med landet. Wallströms uttalanden är inte det primära, utan används som en förevändning för att kritisera Sverige.

– Saudiarabiens agerande mot Sverige har varit att markera, att säga ”akta er för att följa Sveriges exempel”.

Utrikesminister Margot Wallström (S) och näringsminister Mikael Damberg (S) har bjudit in ett 30-tal företag med verksamhet i gulfregionen till ett möte på torsdagskvällen. Syftet är att diskutera det fortsatta samarbetet med arabvärlden.

– Det finns en oro bland svenska företag och det finns frågor som behöver svar. Vi vill höra hur de ser på vad som har hänt och berätta hur regeringen fortsätter sitt arbete. Vi är angelägna om att ha en stor export till de här länderna, säger näringsministerns pressekreterare Ann Wolgers.

DN har sökt utrikesminister Margot Wallström för en kommentar. Hennes pressekreterare Erik Boman avböjer att kommentera att en majoritet av den muslimska världen nu anslutar sig till kritiken. Däremot hävdar han att inget av Wallströms uttalanden utgör någon kritik mot islam.

– Vi har den största respekt för islam. Sverige värdesätter goda relationer med den muslimska världen, säger Erik Boman.

Rättelse 2015-03-19 16:29
I en tidigare version av artikeln angavs fel förkortning av Organization of Islamic Cooperation.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.