Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 09:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/nathan-shachar-i-dag-gor-israel-omfattande-affarer-med-flera-arabstater/

Ekonomi

Nathan Shachar: I dag gör Israel omfattande affärer med flera arabstater

Bild 1 av 2
Foto: Ronen Zvulun/AP
Bild 2 av 2 Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i samband med en träplantering på en israelisk bosättning på Västbanken.
Foto: Menahem Kahana/AFP

FN:s nya lista över företag som verkar på den ockuperade Västbanken kommer inte att drabba Israels ekonomi, försäkrar premiärminister Benjamin Netanyahu. OHCHR, som är en del av FN:s styrande sekretariat, avstod i sin rapport från att kalla till bojkott mot de 112 företag som utpekas.

Men den palestinske premiärministern Muhammad Shtayeh hoppas att listan över företagen skall bli en plattform för internationella aktioner mot företagen. De allra flesta av listans företag är israeliska: banker, mobiltelefon- och kabel-tv-bolag, kafékedjor och privatiserade vattenverk som erbjuder service till israeliska medborgare på bosättningarna. Dessa företag är av naturliga skäl inte särskilt sårbara för internationella bojkottinitiativ. Men det finns israeliska företag baserade på Västbanken som lever av export, som flera stora vingårdar.

I dag gör Israel omfattande affärer med flera arabstater, framför allt export av säkerhetsteknologi och vapensystem till Saudiarabien och Arabemiraten. Bägge parter avstår från att publicera detaljer om sådana förbindelser, som fortfarande väcker motstånd hos arabiska opinioner

Internationella företag med filialer på Västbanken, som Motorola och Tripadvisor, är mer sårbara för nätbaserade bojkottförsök. Häromåret, efter bojkotthot, avslutade Tripadvisor sin verksamhet på Västbanken, men utsattes strax för nya bojkotthot från motsatt håll. Eftersom en rad amerikanska delstater har stiftat lagar mot organisationer som uppmanar till bojkott mot Israel, och mot företag som böjer sig för krav på bojkott mot Israel, beslöt Tripadvisor att återvända till Västbanken.

I fjol antog senaten i Washington en lag som ger amerikanska delstater och myndigheter rätt att dra tillbaka investeringar från företag som samarbetar med den så kallade BDS-rörelsen. BDS propagerar för bojkott av alla israeliska produkter, inte bara varor från ockuperat område.

Under många år bojkottade Arabförbundets länder alla företag som exporterade till Israel. I dag gör Israel omfattande affärer med flera arabstater, framför allt export av säkerhetsteknologi och vapensystem till Saudiarabien och Arabemiraten. Bägge parter avstår från att publicera detaljer om sådana förbindelser, som fortfarande väcker motstånd hos arabiska opinioner.