Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Näthatad spelprofil prisas

Den amerikansk-kanadensiska spelprofilen Anita Sarkeesian tilldelas svenska Pingvinpriset. För modet att fortsätta sin kamp mot könsstereotyper i tv-spel, trots den våg av näthat som har riktats mot henne.
Den amerikansk-kanadensiska spelprofilen Anita Sarkeesian tilldelas svenska Pingvinpriset. För modet att fortsätta sin kamp mot könsstereotyper i tv-spel, trots den våg av näthat som har riktats mot henne. Foto: PRIVAT/TT

Den amerikansk-kanadensiska spelprofilen Anita Sarkeesian tilldelas svenska Pingvinpriset. Detta för modet att fortsätta sin kamp mot könsstereotyper i tv-spel, trots att hon utsatts för rena dödshot.

Att många kvinnliga spelkaraktärer är storbystade, pinnsmala och dessutom tvingas rädda världen i en allt annat än ändamålsenlig krigsmundering är välkänt. Men att tala om detta som ett problem görs inte ostraffat. Anita Sarkeesian vet.

När hon för ett par år sedan äskade pengar på nätet för att producera en videoblogg om könsstereotyper i tv-spel kastade sig nättrollen över henne. Det gick så långt att ett helt universitet hotades att bli måltavla för en skolmassaker, bara för att hon blivit inbjuden. Föreläsningen ställdes in, men Sarkeesian har fortsatt sin kamp.

– Det kändes aldrig som ett val för mig, att jag skulle sluta slåss för rättvisa bara för att verkligheten kom mig in på livet, säger hon till TT.

Hon bestämde sig även för att göra en insamling för att fortsätta att undersöka spelvärlden, och medieuppmärksamheten kring hoten gjorde också att de efterfrågade 6 000 dollarna var insamlade på mindre än ett dygn. Till slut blev det över 150 000 dollar. Hennes arbete har fått så stor uppmärksamhet att hon i dag är rankad bland de 100 mest inflytelserika människorna i världen av Time Magazine.

– Det har alltid funnits ett fantastiskt nätverk av människor som har stött och uppskattat mitt arbete, och varit väldigt tydliga med det.

Hennes videoblogg Tropes vs Women har tagit upp allt från kläder till utseende och kroppsspråk bland kvinnliga spelkaraktärer. Och debatten har gett vissa framsteg, dels bland utvecklarna, men också bland spelarna som lärt sig ställa krav. I dag är till exempel möjligheten att i alla fall välja en kvinnlig avatar vanligare.

Vid sidan av vad som syns på skärmen tvingas även spelarna själva utstå spe och spä om de inte tillhör den vita manliga normen.

– Kvinnor döljer ofta att de är kvinnor när de spelar online, för att undvika att bli trakasserade. Det är tragiskt. Även färgade personer behandlas som om de inte hör hemma i de här rummen.

Att Sarkeesian och många andra inte kan röra sig i det spelkulturella rummet utan att riskera dödshot är något som Pingvinpriset vill uppmärksamma. Och samtidigt visa att det finns ett stort stöd för de som utsätts.

– Feministiskt arbete och kampen för social rättvisa är inte alltid lätt. Att organisationer tar sig tid att ge ett erkännande till det här arbetet är viktigt. Men med det sagt hade min gärning inte varit möjlig utan mina kollegor, och alla andra som också slåss för förändring.

Fakta. Pingvinpriset

Pingvinpriset instiftades 2015 av affärsnätverket Klara K, som arbetar för att stärka kvinnors karriärer.

Priset är ett erkännande av mod och systerskap och delas ut till personer i syfte att stärka deras röster i ett hårt internetklimat.

Pingvinmetaforen anspelar på kejsarpingvinernas sätt att ställa sig tätt intill varandra för att hålla värmen.

Förra året tilldelades Monica Lewinsky priset.

Källa: Sara K

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.