Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 17:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/natlakare-kritiserar-forslag-fran-utredning-det-gynnar-inte-patienterna/

Ekonomi

Nätläkare kritiserar förslag från utredning – ”det gynnar inte patienterna”

Foto: Jessica Gow/TT

Att försöka tvinga in nätläkare i systemet som skapat problemet är att cementera fast strukturerna som inte fungerar. Det ökar inte tillgängligheten eller kortar vårdköerna, hävdar Livia Holm, policy- och utvecklingschef hos den digitala vårdcentralen Kry.

Hon är kritisk till förslaget från den särskilde utredaren Göran Stiernstedt med flera som publiceras på DN debatt på tisdagen.

Enligt slutbetänkandet ”Digifysiskt vårdval – tillgänglig primärvård baserad på behov och kontinuitet”, som i dag lämnas över till socialministern ska patienten knytas närmare en vald vårdcentral.

Att ha separata system för digitala kontakter och annan vård är inte långsiktigt hållbart. Nätläkarnas verksamhet måste därför integreras i ett reformerat vårdval, anser utredaren.

För att även i fortsättningen ingå i ett system med offentlig finansiering kan dagens nätläkare till exempel behöva ansöka om etablering i var och en av regionerna och tillhandahålla möjlighet till fysisk vård, antingen på egen hand eller via avtal med underleverantör, lyder en av planerna.

– Som jag läser förslaget är det fokus på att begränsa patienternas valfrihet i stället för att försöka lösa vårdens stora problem: tillgängligheten, säger Livia Holm.

Enligt förslaget behövs ett samarbete mellan den fysiska och digitala vården för en smidigare övergång för patienten, är inte det bra?

– Jo, det håller jag med om, det behövs en samverkan mellan vårdens alla aktörer, men för att vi ska kunna ta tillvara de värden som lyfter den digitala vården behöver vi tänka nytt om hur strukturerna ska se ut. Och fokus ska vara: vad blir bäst för patienten, säger Livia Holm.

– Jag ser inte att de här förslagen gynnar patienterna. Snarare syftar de till att göra det enklare för vårdsystemet, konstaterar hon.

Läs mer: Nätläkarna måste integreras i den fysiska primärvården