Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nätneutraliteten ska hävas – ramaskri från Silicon Valley

Demonstration mot beslutet att upphäva nätneutraliteten i USA.
Demonstration mot beslutet att upphäva nätneutraliteten i USA. Other: Chip Somodevilla/Getty Images

SAN FRANCISCO. Ett digitalt ramaskri hördes från Silicon Valleys internetföretag efter beskedet att regeringen upphäver den så kallade nätneutraliteten. Enligt flera tongivande röster på amerikanska teknikföretag kan beskedet innebära allvarliga hot mot Silicon Valleys unika innovationsklimat.

Många av de största teknikföretagen här gick omedelbart ut med hård kritik mot kommunikationsmyndigheten FCC:s beslut att upphäva de så kallade nätneutralitetslagarna som varit i kraft sedan 2015. De nya reglerna innebär att internetleverantörerna inte behöver behandla all trafik på internet likvärdigt, utan att de kan favorisera vissa sajter och plattformar.

Oron här är påtaglig över de omedelbara konsekvenserna av beslutet, men många i teknikbranschen gör sig också redo för ett rejält krig med Washington.

Netflix skrev i ett pressmeddelande att de var besvikna över beslutet, men påpekade också att “det här är början på ett långt juridiskt slag”. Werner Vogels, teknikchef på Amazon, kallade beslutet en “oerhörd besvikelse”. Brian Chesky, vd för Airbnb, kallade beslutet “nedslående och felaktigt” och beskrev det, precis som många andra företagsledare i Silicon Valley, som en attack på den innovation och öppenhet som skapat Silicon Valleys teknikunder.

Martin Jönsson: ”All makt går till den som betalar mest”

Demonstrant på torsdagen.
Demonstrant på torsdagen. Foto: Chip Somodevilla/Getty images

I hjärtat av Silicon Valley, ett stenkast från Facebooks högkvarter i Menlo Park, träffar jag Gary Reback, en av USA:s mest erfarna och inflytelserika jurister i frågor som rör teknikföretagens maktförhållanden.

Han tror inte att de största företagen kommer att drabbas om de nya lagarna träder i kraft, men att det däremot hotar mindre företag och start-ups.

– Jättarna kommer att klara sig bra, för de kommer att ha råd att betala det internetleverantörerna kräver. De som behöver oroa sig är de mindre spelarna, säger Reback.

Han är därmed oroad att beslutet kan öka på den redan oroväckande koncentrationen av makt och resurser hos några få av de största företagen här i Silicon Valley, medan det blir ännu svårare för nya utmanare att konkurrera med teknikjättar som Google, Facebook, Amazon. Den uppfattningen verkar delas av många i teknikbranschen här.

- Å ena sidan finns den risk att internetleverantörerna knyter kommersiella partnerskap med vissa utvalda tjänster som får prioritet i deras nätverk. Detta kommer med största sannolikhet då vara med de stora jättarna som har råd att betala, och resultatet för slutanvändarna blir färre alternativ att välja mellan eftersom nya mindre bolag inte kommer kunna slå sig in på marknaden. Denna orättvisa konkurrens kan därför komma att hindra innovation, något som känns otroligt dystert. Å andra sidan finns det relativt starka antitrust-lagar i USA som kan reglera delar av detta beteende från internetleverantörerna, vilket skulle innebära att effekterna för slutanvändarna blir marginella, säger Carl Fritjofsson, som är partner på det svenska riskkapitalbolaget Creandum och arbetar i San Francisco.

I Silicon Valley är grundinställningen samtidigt att vara optimist och se varje motgång som en utmaning. Bland teknikföretagen här är det många som tror att det kontroversiella beskedet kommer att väcka en svallvåg av protester och politiskt engagemang som kommer att tvinga Washington att ändra sig. 

Över hela USA organiserades det omedelbart omfattande protester mot beskedet. Bland annat gick delstaten New Yorks justitieminister Eric Schneiderman ut och sade att han tänker stämma FCC. Snart följde även 16 andra stora delstater med, bland annat Kalifornien. Flera ledande demokrater sade också att de kommer att kämpa mot lagen.

– Beslutet är en attack på yttrandefriheten för de miljoner som använder internet varje dag. Det är skandalöst, sade Kirsten Gillibrand, senator för demokraterna i delstaten New York.

Innan lagen träder i kraft måste den godkännas av kongressen.

– Vi kan förvänta oss att stora delar av Silicon Valley kommer att sluta upp sig kring denna fråga ännu mer och göra sina röster hörda kring den överväldigande preferens som finns här borta om nätneutralitet. Men om lagen väl genomförs så blir beroendet av internetleverantörerna för bolag i Silicon Valley självklart betydligt större än det är idag. Utöver att bygga relationer med Google, Facebook och Apple som de flesta bolag gör idag, kommer vi behöva göra det samma med företag såsom Comcast, AT&T och Verizon, säger Carl Fritjofsson.

Även Gary Reback, som själv beskriver sig som en av Silicon Valleys få cyniker, hoppas att domstolarna kommer att kunna stoppa lagändringen.

– Det är inget tvivel om att det här är väldigt dåliga nyheter för Silicon Valley. Det är svårt att veta hur vi ska hantera beskedet, för det har redan väldigt dåligt stöd bland folket. Vi får hoppas att det kan stoppas i domstolarna, men risken är att mycket skada sker även innan dess.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.