Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nattlig tvätt ska ge lägre elräkning

Regeringen vill att elbolagen ska erbjuda konsumenterna mätning av elen timme för timme. Genom att till exempel tvätta på nätterna skulle hushållen kunna spara pengar, enligt energiminister Anna-Karin Hatt.

Regeringen hoppas att en ny lag ska få fler elkonsumenter att använda mer el under de timmar när den är som billigast.

– En av mina viktigaste prioriteringar är att stärka konsumenten. Vi ser ju att många i dag tycker att det är svårt att påverka hur stor elräkningen blir. Timmätning ska göra det lättare att påverka sin elförbrukning och få kontroll över sina elkostnader, säger energiminister Anna-Karin Hatt (C).

I en lagrådsremiss föreslår regeringen att konsumenter från den 1 oktober i år ska kunna teckna ett nytt sorts avtal där elen mäts timme för timme.

Ofta är elpriset som allra lägst på natten, för att sedan stiga under dagen och nå en dagstopp under sen eftermiddag. Den som exempelvis väljer att sätta på tvätt- eller diskmaskinen sent på kvällen eller mitt i natten när elen är som billigast och när nyttjandet av elnätet är som lägst kommer med timmätning kunna sänka sin elräkning.

Om fler konsumenter börjar anpassa sin elanvändning kan det bidra till att jämna ut utnyttjandet av elnätet och göra att elpristopparna under dagen kan bli lägre, enligt Hatt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.