Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nazistiska NMR utreds för misstänkt skattefusk

Arkivbild.
Arkivbild. Foto: TT

Skatteverket utreder den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, för misstänkt skattefusk i stor skala, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

I en inledande utredning har det enligt Skatteverket kommit fram omständigheter som tyder på att NMR sysslat med ”omfattande skatteundandragande”. 

Det framgår i en dom om bevissäkring från Förvaltningsdomstolen i Falun. Enligt domen genomsökte Skatteverkets utredare i april en ledande NMR-ledares bostad i Ludvika och en adress i Grängesberg, där organisationen officiellt är skriven. 

Kyrka ställer in intervju med nazister: ”Driver en djävulsk politik”

Tillslagen gav inte tillräckliga bevis men visade på att NMR lagrar de handlingar som söktes på ett webbhotell i Västerås. Utredaren fattade då ett interimistiskt beslut, eftersom Skatteverket ansåg att det fanns stor risk att bevisen skulle gömmas eller förstöras. 

Ett interimistisk beslut innebär att utredare från Skatteverket kan besluta om bevissäkring utan en dom från förvaltningsdomstolen. Bevissäkringen har sedan i efterhand godkänts av domstolen.

Läs mer: Nazistdemonstration utanför skola – flera misstänkta för hets mot folkgrupp

Skatteverket vill inte kommentera enskilda utredningar eftersom de råder sekretess innan ett beslut fattats.

– I en del fall så ansöker Skatteverket om att få komma ut oannonserat för att hämta in bokföringsmaterial. Det gör vi i de fallen där vi tror att det finns risker att materialet skulle försvinna på något sätt om vi berättar vad det gäller och bokar ett vanligt möte, säger Pia Bergman, rikssamordnare grov ekonomisk brottslighet på Skatteverket.

Läs mer: Hotad judisk förening i Umeå ger upp

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.