Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Nedåt på börsen

Stockholmsbörsen föll under sista handelsdagen inför påskhelgen, i linje med ledande Europabörser. OMXS-index hade vid stängning gått ned 1,2 procent, till 475,9.

De europeiska börsfallen följer på en negativ utveckling på ledande Asienbörser och på Wall Street i onsdags.

Stämningen präglas av en stärkt dollar, ett fortsatt tryck nedåt på oljepriset efter raset i onsdags och uttalanden från James Bullard, chef för USA:s centralbanks regionala kontor i St Louis, som tolkas som att det kan bli två styrräntehöjningar i USA i år, varav en kan komma redan i april.

Marknaden har tidigare prisat in en höjning senare i år.

Nedgången på Stockholmsbörsen, som hade halvdag på skärtorsdagen, var bred. Bara två av 30 aktier i OMXS30 steg. Tyngde index mest gjorde Nordea, som föll med 2,8 procent, och Ericsson, som backade med 2,3 procent.

Klädbolagen Retail and Brands (RNB) och Venue Retail Group rasade 20 respektive 15 procent efter sina delårsrapporter. RNB, som bland annat driver Polarn o Pyret, redovisar vikande försäljning och lägre rörelseresultat. Aktien sjönk med drygt 20 procent.

Venue Retail Group, med kedjorna Accent och Rizzo, tyngs bland annat av stora nedskrivningskostnader och enligt en ny plan ska 35 butiker läggas ner.

Teknikföretaget Anoto rasade 31 procent sedan vd:n fått sparken och man aviserat en nyemission.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.