Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Nederlag för omstridda Uber

Den omdiskuterade taxitjänsten Uber möter ytterligare motstånd. Nu döms en förare som varit ansluten till deras tjänst Uberpop för olaga taxitrafik och brott mot taxilagen av Svea Hovrätt.

Mannen, som är i 30-årsåldern, hade använt Uberpop-appen under två dagar och genomfört 3–4 körningar när polisen stoppade honom. Han har varken taxitrafiktillstånd eller taxiförarlegitimation.

I september friades mannen från anklagelserna om olaga taxitrafik och brott mot taxitrafiklagen av tingsrätten. Rätten konstaterade visserligen att han hade bedrivit taxitrafik, men att detta inte skedde uppsåtligen.

Svea hovrätt resonerar något annorlunda och anser att mannen bör dömas. Påföljden blir 50 dagböter om 200 kronor.

– Vi bedömer att han kan dömas för detta med hänsyn till att han har känt till de faktiska omständigheterna som gör att det här blir taxirörelse, och han måste anses ha haft uppsåt, säger hovrättspresident Fredrik Wersäll.

– Sedan att han inte känt till regelsystemet som är uppbyggt kring vad som är taxirörelse och inte, det leder inte till att han kan vara fri från ansvar, fortsätter han.

Uberpop är Ubers billigaste tjänst. Enligt en genomgång som Dagens Nyheter publicerade i början av mars har 21 förare hos Uberpop dömts för olaga taxitrafik av tingsrätterna i Stockholm och Göteborg. Nästan alla fallen har överklagats till hovrätten.

Varken Fredrik Wersäll eller mannens advokat känner till att något annat fall avgjorts i hovrätt.

Oliver Carrà, talesperson för Uber Norden, säger att företaget inte ser det som en dom mot Uber men att utslaget är en besvikelse.

– Vi fortsätter stötta de berörda förarna så mycket vi kan samtidigt som vi fortsätter de diskussioner vi för med relevanta myndigheter och beslutsfattare för en ny och framtidssäker reglering och lagstiftning för samåkning i Sverige.

Finns det anledning för Uber att vara ännu tydligare mot förarna som är anslutna till er tjänst om vilken risk det kan innebära, att de kan bli dömda?

– Vi pratar med förarpartners när de ansluter sig. Vi informerar dem om hur man betalar skatt och andra skyldigheter de har. Det är klart att det alltid finns en diskussion om vilken grad av tydlighet man lägger det på, men vi upplever att vi är tydliga.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.