Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nederländerna prövar att införa medborgarlön

Slappa går lika bra som att arbeta – man får lön ändå.
Slappa går lika bra som att arbeta – man får lön ändå. Foto: Alamy

I Utrecht startas ett experiment med medborgarlön efter sommaren. Tanken är att se om samhället skulle fungera effektivt om alla fick en baslön från staten, utan krav på motprestation.

Vad händer om man ger folk en månadsersättning utan krav på prestation och kontroller? Blir folk passiva hemmasittare eller bidrar man till samhället?

Stadsförvaltningen och universitetet i Utrecht har gått ihop i en studie där personer som lever på socialbidrag i stället ska få medborgarlön, för att testa.

Flera olika grupper ska jämföras med varandra, en där lönen är villkorad och en annan där det är helt fritt för den som får lönen att disponera sin tid, samt en kontrollgrupp, skriver The Independent.

Enligt Victor Everhardt, ansvarig för projektet för stadens räkning, är det få som fuskar med socialbidraget, mindre än 1,5 procent.

– Men innan vi ger oss in i allehanda debatter måste vi veta om medborgarlön fungerar, säger han.

Holländarna är inte främmande för otraditionella sätt att arbeta. Landet har den högsta andelen deltidsarbetare i EU, med 46,1 procent.

Utrechts försök med medborgarlön är det första i landet.

Medborgarlön är en ovillkorlig ersättning för levnadsomkostnader. Tanken är att uppnå ett flexiblare samhälle med mer tid för omvårdnad, frivilligarbete och studier.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.