Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 17:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/nej-till-lerbrytning-vid-eslov-efter-30-ars-tvist/

Ekonomi

Nej till lerbrytning vid Eslöv – efter 30 års tvist

Tvisten har pågått i 30 år – nu lämnar Mark- och miljööverdomstolen ett slutgiltigt besked: Därmed blir det ingen gruva i den lilla skånska orten Billinge i Eslövs kommun.

Rätta artikel

Svenska Kaolin får inte bryta kaolinlera på Billinge fälad i Eslövs kommun, enligt domstolen som nu avslår företagets överklagande – vilket också innebär ett avslag på ansökan om miljötillstånd.

Den långdragna tvisten har upprört boende, myndigheter och miljöorganisationer, som protesterat mot dagbrott av kaolinlera som kan användas vid pappers- och porslinstillverkning.

Regeringen gav Svenska Kaolin tillstånd redan 1998, men sedan har företaget upprepade gånger fått avslag på sin ansökan om miljötillstånd. Både Miljödomstolen och Miljööverdomstolen har sagt nej.

Intresset för kaolinfyndigheterna i Billing har pågått sedan den upptäcktes på 1980-talet. Redan årtiondet dessförinnan började sökandet efter leran, då Sverige är beroende av import.

Fyndigheten på den skånska orten öster om Landskrona bedöms vara stor, men området ligger även i närheten av naturreservat och Natura 2000-området Jällabjär.