Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Ner blev upp på börsen

Stockholmsbörsen inledde måndagen med fallande kurser, men vände och index slutade på plus 0,3 procent.

Början av dagen var dyster men till slut hade majoritet av aktierna, 20 stycken, i börsens finrum OMXS30-listan stigit. Gruvbolaget Boliden och ståljätten SSAB gick bäst och steg med 3,1 respektive 2,4 procent.

Astra Zeneca återfanns i andra änden av listan, med ett tapp på 1,9 procent. Bolaget har meddelat att en läkemedelskandidat för behandling av svår cancer inte levt upp till förväntningarna i kliniska tester. Också hygien- och skogsbolaget SCA hade en dålig dag, minus 1,1 procent.

Nordic Service Partners var en riktig vinnare och steg med 22,5 procent, sedan riskkapitalbolaget Ebit Holding lagt ett bud på snabbmatskedjan, som bland annat driver Burger King på franchisebasis.

Svensk ekonomi växte med 4,5 procent under fjärde kvartalet 2015. Ekonomer hade i genomsnitt väntat sig en tillväxt på 3,5 procent, enligt Reuters enkät. Kronan stärktes, framför allt mot euron. Marknadsräntorna steg något.

En dollar kostade på måndagen 8:56 kronor och en euro 9:32 kronor.

Londonbörsens FTSE-index slutade oförändrat, Frankfurtbörsens DAX-index backade 0,2 procent och Parisbörsens CAC-index lyfte 0,9 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.