Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 13:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/netflix-kan-flytta-inspelning-i-protest-mot-abortlag/

Ekonomi

Netflix kan flytta inspelning i protest mot abortlag

Skådespelarna Julia Garner och Jason Bateman i serien Ozark. Foto: Jessica Miglio/Netflix

Netflix överväger att ompröva hela sin investering i delstaten Georgia om en kontroversiell lag som gör inskränkningar i fri aborträtt träder i kraft i delstaten där streamingbolaget spelar in flera av sina största succéserier.

Direkt Text

Streamingsuccéerna Ozark och Stranger Things hänger löst om den nya abortlagen i Georgia blir verklighet, något som kan ske tidigast under 2020 efter att juridikens kvarnar malt det aktuella lagförslaget. Det lät Netflix innehållschef meddela på tisdagen i uttalanden för Variety.

– Vi har många kvinnor i våra produktioner i Georgia, vilkas rättigheter i likhet med miljontals andra skulle bli kraftigt inskränkta av den här lagen, sade Netflix innehållschef Ted Sarandos, som 2018 basade över en produktionsbudget på motsvarande 134 miljarder kronor i ett uttalande för Variety.

Ted Sarandos fortsatte med beskedet att Netflix kommer stötta den människorättsorganisationen American Civil Liberties Union för att bestrida lagen i rätten.

Flera filmkändisar i Hollywood har reagerat och gjort stora donationer till ACLU för att bekämpa lagförslaget, bland annat har flera filmproducenter sagt att de skulle vägra att jobba i staten, men Netflix är det första av de större bolagen som reagerar i saken.

Det är dock inte första gången filmindustrin kritiserar Georgias politiker. Under 2016 hotade bland andra Viacom, Disney, Time Warner och Fox att dra omlokalisera filminspelningar efter ett lagförslag som ansågs diskriminera HBTQ-personer.

Georgia har blivit en hubb för den amerikanska filmindustrin då frikostiga skattesubventioner gjort filminspelning till en särskilt gynnsam verksamhet i delstaten. I tillägg till Netflix Bland annat har flera filmer i Disneys Avengers-serie spelats in i Georgia.

Läs även: Hushållen köper med streamingtjänster