Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-18 01:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/nevs-positiva-i-agarkaoset-vi-ser-var-vi-kan-vara-starka/

EKONOMI

Nevs positiva i ägarkaoset: Vi ser var vi kan vara starka

Nevs gjorde under senaste bokslutsåret en förlust på 6,4 miljarder kronor och är just nu mitt uppe i en omstrukturering.
Nevs gjorde under senaste bokslutsåret en förlust på 6,4 miljarder kronor och är just nu mitt uppe i en omstrukturering. Foto: Nevs AB

Den negativa utvecklingen inom moderbolaget Evergrande var en av de saker som triggade svenska elbilstillverkaren Nevs omstrukturering och medföljande personalvarsel.

– Vi såg att vår ägare inte kunde försörja oss på det sättet de gjort tidigare, säger kommunikatör Jonas Hernqvist.

Kinesiska koncernen Evergrande Group, kraschar på Hongkongbörsen. Det skapar oro hos Nevs i Trollhättan, som 2019 övergick i Evergrandes stall. Även om man gör klart att man inte kommenterar händelser som sker på moderbolags-nivå, så säger Nevs kommunikatör Jonas Hernqvist att man varit medveten om den negativa trenden.

– Det som hände i dag på börsen är inte en enskild händelse, det har varit rätt skakigt de senaste veckorna och månaderna. Vi varslade 300 personer för cirka fyra veckor sen och ställer om. Klart att en av anledningarna som triggade där och då var att vi såg att vår ägare inte kunde försörja oss på det sättet de gjort tidigare.

Tidigare i september bekräftade Evergrandes ledning att det pågick samtal om att sälja elbilsverksamheten. Har ni fått mer klarhet i detta?

– Det finns inget mer att säga om det just nu. Det pågår säkert diskussioner i och med att man så tydligt gått ut och sagt att tittar på att avyttra verksamhet. Men den infon får komma från vår ägare.

Grundare till elbilsbolaget Nevs, Kai Johan Jiang, som lämnade företaget förra året sade i en intervju med DN i januari 2020  att han inte trodde de kinesiska ägarna skulle komma att lämna Sverige i sticket. Men omständigheterna ser i dag, ett och ett halvt år senare, annorlunda ut.

– Även om de tycker Trollhättan är viktig med vår industriella bakgrund och kompetens samt att ha verksamhet i Europa, även om de tycker allt det är viktigt är de i ett annat läge nu i och med att de tittar på att sälja hela den automotiva verksamheten.

Hur viktigt är det för er att ha uthålliga ägare?

– Automotiv verksamhet och bilverksamhet har långa ledtider från det att du startar ett projekt till att du har fordon ute på vägarna. Det är extremt kapitalintensivt och det är viktigt med långsiktiga och uthålliga ägare.

Nevs gjorde under senaste bokslutsåret en förlust på 6,4 miljarder kronor och är just nu mitt uppe i en omstrukturering. I slutet av augusti varslade man uppsägning av totalt 300 av de runt 650 anställda.

– Det är ett intensivt arbete som pågår nu där ledning och chefer jobbar på i tät dialog med de fackliga partnerna.

Förhandlingarna väntas pågå under denna månad och nästa.

– Vi räknar med i nuläget att i slutet av oktober kommer respektive medarbetare veta om man får bli kvar eller om man får lämna.

”Vi ser positivt på vår verksamhet, det kanske låter konstigt mitt uppe i varsel, men vi ser var vi kan vara starka”, säger Jonas Hernqvist.
”Vi ser positivt på vår verksamhet, det kanske låter konstigt mitt uppe i varsel, men vi ser var vi kan vara starka”, säger Jonas Hernqvist. Foto: Nevs

Hur ser ni på framtiden?

– Vi ser positivt på vår verksamhet, det kanske låter konstigt mitt uppe i varsel, men vi ser var vi kan vara starka. Vi var pionjärer på elbilar. På senare år har man pratat mer om framtidens mobilitet, mobilitetstjänster, självkörande fordon och det är det vi ska satsa mer i framtiden. Vi har både kunskapen om nya framtidens mobilitet, men vi har också med oss kunskaperna från biltillverkning. Det är viktigt för att kunna industrialisera saker.

Läs mer:

Nevs ägare vid ruinens brant

Nevs gör storförlust – anställda känner tomhet efter varsel

Ämnen i artikeln

Trollhättan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt