Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nigerian fälld för mejlbedrägerier i USA

Mer än 212 mijoner dollar ska mejlbedragaren ha medverkat till att lura USA-företag på.
Mer än 212 mijoner dollar ska mejlbedragaren ha medverkat till att lura USA-företag på. Other: Jacquelyn Martin / AP

En nigeriansk medborgare dömdes på torsdagen till fängelse i tre år och fem månader av en domstol i New York, efter att ha befunnits skyldig till mejlbedrägerier. Den 30-årige mannen erkände delaktighet i brott där tusentals USA-företag lurats på miljontals dollar.

Genom att utge sig för att vara chef eller säljare hos företag kontaktade mannen anställda vid företagen via mejl, i vilka han beordrade överföringar av stora belopp till bankkonton i Kina. Enligt åklagare har mannen lurat offer att på detta sätt överföra mer än 25 miljoner dollar, motsvarande 212,5 miljoner kronor, till de Kinabaserade konton han och förmodade medbrottslingar förfogade över.

Kina ska ha valts eftersom man från USA svårligen kan få tillbaka pengar som gått in på kinesiska konton, rapporterar Reuters.

Nigerianens advokat konstaterar att straffet som hans klient fått är avsevärt mildare än de 97 till 121 månader som federal praxis anger för liknande brott. Förklaringen är, enligt advokaten, att 30-åringens roll i bedrägerierna varit begränsad till att upprätta kontona i Kina och även i Hongkong. 

Under den tid då bedrägerierna utförts, 2014–2016, bodde nigerianen både i kinesiska storstaden Guangzhou och i Lagos i Nigeria.

Mannen greps förra året vid Houstons flygplats i USA-delstaten Texas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.