Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 04:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/nina-axman-ar-framtidens-kvinnliga-ledare/

Jobb & karriär

Nina Åxman är ”Framtidens kvinnliga ledare”

Bild 1 av 2 Det blev en utmanande första tid på jobbet för Nina Åxman. Sandvik Rock tools fick tillfälligt stänga fabriken i Kina, sedan i Indien. Ett decentraliserat ledarskap har varit en framgångsfaktor, tror Åxman, som nu utsetts till Framtidens kvinnliga ledare. ”I kristider tror jag att det är helt nödvändigt för att lyckas. Att kunna lita på sitt team och stötta utifrån det som händer lokalt, säger hon.
Foto: Karina Ljungdahl
Bild 2 av 2 Att leda på distans skapar nya utmaningar när de spontana samtalen i korridorerna uteblir. Nina Åxman passar på att fråga om livet i övrigt när hon ringer jobbsamtal, och ser till att krydda med beröm. ”Jag tror att det är extra viktigt just nu”, säger hon.
Foto: Karina Ljungdahl

I januari tog hon över ansvaret för Sandvik Rock tools globala försörjningskedja. Två månader senare var krisen ett faktum. Men Nina Åxman styr med tillit och trygghet. Nu har hon blivit ”Framtidens kvinnliga ledare”, utsedd av organisationen Ledarna. 

Det blev inte riktigt som planerat.

Tanken var att Nina Åxman skulle resa mycket i sitt nya jobb. Hon skulle vara en frekvent besökare på Sandvik Rock tools fabriker runt om i världen, med målet att säkra och förbättra den globala försörjningskedjan.

Kort därpå briserade coronakrisen. Snart stod det klart att Sandvik tillfälligt behövde stänga sin fabrik i Kina på grund av landsomfattande restriktioner. Ett par veckor senare låg även produktionen i Indien nere.

– Ja, det har verkligen varit den hårda vägens skola att lära sig hur försörjningskedjan fungerar. Men jag har ett väldigt rutinerat och engagerat team omkring mig. Det ger mig trygghet och har möjliggjort att vi lyckats upprätthålla leveranserna till våra kunder hela tiden, kommenterar Nina Åxman på telefon från hemmakontoret i Västerås.

Trots hemarbetet har intervjun klämts in i ett späckat schema. Parallellt med det akuta krisarbetet har hon i uppdrag att tillsätta en ledningsgrupp och staka ut en ny riktning för organisationen. Att förändringen ska genomsyra verksamheten i alla länder blev inte heller lättare med stängda gränser. Men virtuella samarbetsövningar och idémöten har gett resultat.

– På ett sätt är det bara bra att vi har fått utmana oss för att se hur långt vi kan nå på virtuell väg. I min utökade ledningsgrupp ingår människor från åtta olika länder, så en stor del av vår vardag bygger på virtuellt samarbete även framåt, säger hon.

Att det går bra trots omständigheterna är inte överraskande. Det är inte första gången Nina Åxman får med sig alla på förändringsresan. Det var till och med en del av motiveringen när organisationen Ledarna nu utser henne till Framtidens kvinnliga ledare. Grunden till det framgångsrika ledarskapet lade hon under ett ”stormigt år” i Kina. Inom loppet av tio månader skulle fabrikens kapacitet fördubblas. Nina Åxman var ansvarig.

– Många frågor ställdes på sin spets och jag var tvungen att fundera över hur jag ville vara som ledare, säger hon.

I dag delar hon gärna med sig av framgångsreceptet: att skapa tillit, visa uppskattning och få medarbetare att trivas.

– Det är ett privilegium att få vara ledare och att ha en påverkan på så många personer. Jag tycker att det är viktigt att förvalta det förtroendet och försöka påverka i en positiv riktning.

”Produktionsindustrin är konkret, det finns en puls. Och man behöver jobba med både teknik och människor för att det ska bli bra.", säger Nina Åxman, som vill att fler ska se karriärsmöjligheterna inom sektorn.
”Produktionsindustrin är konkret, det finns en puls. Och man behöver jobba med både teknik och människor för att det ska bli bra.", säger Nina Åxman, som vill att fler ska se karriärsmöjligheterna inom sektorn. Foto: Karina Ljungdahl

Det var också därför hon sökte sig till Sandvik. Hon trodde starkt på ledarskapsfilosofin, att besluten fattas långt ut i organisationen. Det underlättar i ett företag där såväl tillverkning som kundbas är spridd över olika världsdelar. I spåren av pandemin har det visat sig vara ännu viktigare. 

– Jag tror alltid att man tjänar på ett decentraliserat ledarskap, men i kristider tror jag att det är helt nödvändigt för att lyckas. Att kunna lita på sitt team och stötta utifrån det som händer lokalt, säger Nina Åxman.

Särskilt lokalt blir det inte för hennes egen del. Att leda på distans är en ny utmaning för alla chefer, tror hon. Mötena, som tidigare varvades med möjligheten att strosa runt och ”kolla läget”, avlöser nu varandra. Nina Åxman ser till att boka in virtuella fikastunder. Hon betonar vikten av att behålla de informella mötena.

– Jag tror många chefer känner igen sig i att kalendern snabbt fylls upp med väldigt mycket videomöten nu. Utmaningen är att ändå vara tillgänglig för sin personal, att fånga upp hur de mår och uppmärksamma deras insatser. Jag tror att det är extra viktigt nu, säger hon.

Och ödmjukheten är allt annat än tillgjord. Medan andra skrotar sina globala leveranskedjor och dömer ut det internationella samarbetet är Nina Åxmans slutsats en annan.

– Jag tror inte lösningen är att alla måste klara sig själva. Vi måste lita på varandra och de beroenden vi har. Global solidaritet är en viktig lärdom av den här krisen.