Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nio IT-brottsfall som lagts ned

En person i Skåne har fått sitt Tradera­konto hackat. Någon ­eller några har bytt ut lösenordet och även lyckats genomföra en trans­aktion. ”Tradera sitter på all information om händelsen såsom tidpunkter och ip-adress som använts”, enligt anmälan. Trots bevisen inleder polisen inte ens någon förundersökning och lägger ned ärendet några timmar senare.

Någon har utnyttjat ett Stockholmsföretags telefonisystem och ringt samtal för en halv miljon kronor. Det finns loggfiler, men polisen begär inte ut något material. Två dagar efter anmälan läggs utredningen ned.

En man i Halland får intrång i sin dator och Hotmailkonto. Personen som utförde attacken ska sedan ha hotat mannen att lämna ut sitt lösenord till andra inloggningar. Tre dagar senare lades utredningen ned.

Någon har försökt hacka sig in hos ett företag som har hand om IT-system till ett stort antal svenska skolor. I systemet finns det bland annat elevdokumentation. Det finns spår och bevis om intrångsförsöket i form av loggfiler och ip-nummer. Ändå inleder polisen inte ens någon förundersökning.

Någon har hackat sig in i ett företags telefonväxel och använt den för att ringa dyra utlandssamtal. Ärendet läggs ned några timmar ­senare och polisen gör inte ens något förhör med det drabbade företaget.

En Stockholmsförenings hemsida hackas. Innehållet på sajten har manipulerats så att rasistiskt budskap sprids. Polisen utreder ärendet nästan ett år, men lägger sedan ned utredningen.

En privatperson i Stockholm upptäcker plötsligt att hans övervakningskamera hemma rör sig av sig självt. Det visar sig att någon sannolikt har hackat apparaten och styrt den över internet. Polisen inleder ingen förundersökning, utan lägger ned ärendet samma dag som anmälan kommer in.

Ett Stockholmsföretags ­server hackas och någon har gjort utrustningen till en så kallad proxy. Det innebär att företagets server kan utnyttjas av utomstående som ett slags mellanhand, exempelvis i brottsligt syfte. Polisen inleder ingen förundersökning, utan lägger ned ärendet samma dag.

Ett stort företag i Göteborg utsätts för en överbelastningsattack, så att hemsidan släcks ned. Företaget har en incidentrapport med bland annat ip-nummer som det erbjuder polisen att få. Dagen efter lägger polisen ned utredningen, utan att ens fråga efter rapporten.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.