Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-29 01:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/nissans-exordforande-ghosn-jag-ar-i-libanon/

Ekonomi

Nissans exordförande Ghosn: Jag är i Libanon

Foto: Kazuhiro Nogi/AFP

Nissans tidigare styrelseordförande Carlos Ghosn har lämnat Japan och tagit sig till Beirut i Libanon, uppger han i ett uttalande:

”Jag kommer inte att hållas som gisslan i ett riggat rättsväsende.”

Ghosn befann sig i Japan i väntan på rättegång. Han var släppt mot borgen på motsvarande drygt 80 miljoner kronor, och fick enligt restriktionerna inte lämna landet.

”Jag har inte flytt rättvisan, jag har undgått orättvisa och politisk förföljelse”, säger Ghosn själv i uttalandet, och tillägger att han nu kan ”kommunicera fritt” med media, något han ser fram emot att börja göra.

Junichiro Hironaka, en av Ghosn advokater, säger att han är ”förstummad” av sin klients agerande, och att det inte finns någon ursäkt för det. Med stor sannolikhet bryter det också mot bestämmelserna för frigivningen, uppger advokaten, som dock inte har haft någon kontakt med polisen.

Det är samtidigt högst oklart hur Ghosn – som är både fransk, brasiliansk och libanesisk medborgare – har lyckats ta sig till Libanon. Han har stått under strikt bevakning av myndigheterna sedan han frigavs mot borgen och har också lämnat ifrån sig sina pass.

Hironaka uppger att Ghosns samtliga tre pass är i advokaternas ägo, så han kan ”absolut inte” ha använt något av dessa. Advokaten har heller inte haft någon kontakt med sin klient sedan förra tisdagen.

Ghosn föddes i Brasilien men har libanesiskt påbrå, växte upp i Beirut och har behållit nära band med landet.

Japans migrationsmyndighet har inga uppgifter om att Ghosn skulle ha lämnat landet. En talesperson för Libanons ambassad i Tokyo sade att man inte fått någon information i ärendet, och den brasilianska och franska ambassaden i Tokyo har heller inte kommenterat.

Den tidigare Nissan- och Renaulthöjdaren anklagas för att bland annat ha underlåtit att redovisa inkomster på sammanlagt motsvarande 750 miljoner kronor under en period på nästan tio år. Han har själv avfärdat anklagelserna.