Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nöjda anställda sjukskriver sig mer sällan

Den som är nöjd med sin arbetsplats räknar med att mer sällan behöva sjukanmäla sig. Det bekräftar Sveriges Företagshälsors senaste Jobbhälsobarometer.

I Företagshälsornas Jobbhälsobarometer har drygt 10 000 svenskar svarat på frågor om vad de tror om sin hälsa i förhållande till arbetet.

– Det finns ett starkt samband mellan människors sjukfrånvaro och deras känslor och upplevelser kring sin arbetsplats, fastslår Peter Munck, vd för branschföreningen Sveriges Företagshälsor.

– Alltför många arbetsgivare fokuserar på individuella rehabinsatser, när de i stället borde ta större grepp för att säkra ett långsiktigt hållbart arbetsliv med gott ledarskap, där de anställda känner att deras chef ser dem och lyssnar på dem och att de behandlas rättvist.

Systematiskt förebyggande arbetsmiljöarbete med regelbundna uppföljningar är viktigt. Fokus ska ligga på att personalen både ska må och prestera bra på jobbet.

Även enstaka upplevelser av arbetsrelaterad smärta kan påverka de egna hälsoförväntningarna.

Bland de som säger att de är nöjda med sina arbetsplatser tror nära fyra av tio, 37 procent, att de inte kommer att behöva stanna hemma för sjukdom en enda dag det närmaste året, jämfört med en fjärdedel, 24 procent, av dem som är missnöjda med sitt arbete.

I kommunerna räknar drygt sju av tio, 72 procent, med en eller flera sjukdagar, jämfört med 65 procent i näringslivet.

– Verksamheter där vinsten är direkt kopplad till individernas prestation tenderar att satsa mer på extern expertkompetens i sitt arbetsmiljöarbete, säger Peter Munck.

Fakta.Jobbhälsobarometern

Yrkesverksamma i hela Sverige svarade i somras på vad de trodde om sin jobbrelaterade hälsa ett år framåt.

Barometern bygger på svaren från 10 194 personer 20–65 år, med en årsinkomst över 100 000 kronor och jobb på minst halvtid.

Källa: Sveriges Företagshälsor

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.