Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Nokia är illa ute”

Microsoft är vinnare på uppgörelsen mellan den amerikanska mjukvarujätten och Nokia. Medan Nokia-aktien rasar i Stockholm och Helsingfors stiger Microsoft med 0,6 procent på Frankfurtbörsen, där aktien är sekundärnoterad.

– Det är rätt för Microsoft förstås, som haft en ganska fiaskoartad inledning på sin satsning på mobilsystem. Men för Nokia är det mycket svårt att förstå vad de ska tjäna på det här, säger Linus Brohult, chefredaktör på tidningen Mobil.

– Det man undrar är varför Nokia inte har satsat mer på sitt egna Linux-baserade smartphone-system, Meego. Jag tror man måste se det lite som att Nokia valt att alliera sig med Microsoft, då det är den värsta fiendens fiende.

Jag tror att Nokia är ganska illa ute. De gör bra vinster och har en stor marknadsandel, så de är inte i någon akut kris. Men problemet är att deras försäljningspris per telefon har fallit så kraftigt de senaste två åren, framför allt när det gäller lite mer avancerade telefoner, säger Linus Brohult.

Han konstaterar att Nokia medvetet valt bort det alltmer populära Android-systemet i sina avancerade mobiltelefoner. Nokia har motiverat detta med att Google haft för mycket kontroll över utvecklingen och tillämpningen av systemet.

– Men Microsoft är ju känt för att vara ännu mer kontrollerande än Google, säger Brohult.

Han ser en risk för att Nokia med sin nya strategi har definierat om sig till en hårdvaruleverantör.

– Microsofts system är mer stängt än Android. Det är svårt att påverka och bygga upp egna lösningar. Det gör att Nokia nu riskerar att bli någon form av hårdvaruleverantör. Huvudkonkurrenter blir då prispressande taiwanesiska och kinesiska tekniktillverkare.

Nokia-aktiens ras med cirka 10 procent ner till 66 kronor innebär att aktien tappat omkring 73 procent av sitt värde sedan januari 2008. Fredagens fall förklaras i första hand av det ökade inslag av osäkerhet som nu präglar framtidsutsikterna, enligt Greger Johansson, analyschef på Redeye.

Även om man skulle tro att det här är ett bra partnerskap är det väldigt osäkert de närmaste ett till två åren hur intäkter och vinster kommer att se ut, säger han, om Nokias mobilallians med Microsoft.

– Det kommer ta sin lilla tid innan de får ut någon produkt över huvud taget. Och det är inte helt uppenbart att dessa två stora drakar, som inte lyckats särskilt väl i detta segment förut, får till något bra framöver, tillägger han.

Han tror de Symbian-mobiler som Nokia nu har planerat för kan bli de sista innan detta system läggs ned. Samma hot hänger över Meego framöver.

Om ett eller ett och ett halvt år kommer de nog göra en ny utvärdering, för att se om dessa system ska vara kvar i produktionen. Nokias nya fokus är vare sig på Symbian eller Meego längre. Det kommer att handla om Microsoft-samarbetet i framtiden.

Greger Johansson ser i framtiden Nokias och Microsofts chans i tillväxtländerna, där man nu står inför en period av uppgraderingar av mobilnät och telefoner till mer avancerade produkter.

– Man har redan missat spåret i Europa och till viss del i USA. Men de här telefonerna kommer ner i de billigare segmenten också och når då till tillväxtländerna. Det kommer ske de närmaste åren. Och då gäller det att man har tagit fram en bra produkt till ett bra pris. Det kan vara deras stora chans.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.