Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nokia-nallarna vi minns

Nokia har gått under klubban till Microsoft för 47 miljarder kronor. Här har ni fyra klassiska modeller som gjorde den finske storspelaren till ett hushållsnamn.

8110. Även kallad Bananluren eller Matrixluren. Den här modellen lanserades 1996, året då Ingvar Carlsson avgick som statsminister, Storbritannien slaktade miljontals galna kor och Göran Kropp cyklade från Stockholm till Himalaya för att bestiga Mount Everest utan syrgas. 8110:an var så pass cool att den hade ett utskjutet skal som skyddade knapparna. Att Keanu Reeves hade den som arbetstelefon i ”Matrix” sänkte inte direkt coolhetsfaktorn.

5110. Släpptes 1998. Året då allt, ALLT, överskuggades av Monica Lewinsky-affären. 5110 var lite av den folkliga varianten av 6110:an som riktades till viktigare personer. Man kunde inte surfa med den här modellen (VA?) men batteritiden höll så länge att dagens ungar hade blivit förvånaden. En av de första modellerna med det klassiska spelet ”Snake”.

8210. Mobilens chihuahua. Ville man vara rolig så kallade man den för Suddgummit. Den minsta och lättaste Nokian någonsin vid släppet 1999. Millennieskiftet var också tiden då alla häftiga bråkade om det var Ericsson eller Nokia som var bäst. Man kunde skicka sms som rymde upp till 160 bokstäver.

3210. Spelet ”Snake” slog igenom i de breda lagren och plötsligt var det farligare att gå på gatan och knuff-incidenterna ökar lavinartat. Undertecknad bytte såklart ett grått skal mot ett guldigt och vips var man den coolaste katten i stan. Kom 1999, samma år som lillsyskonet 8210.

Samtliga dessa pionjärmodeller var utan mobilkamera.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.