Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Nokia tillbaka som mobilmärke

En Nokia 3210 från sena 1990-talet.
En Nokia 3210 från sena 1990-talet. Foto: Per Wissing/XP/TT

Finländska HMD Global har nu presenterat sin första smarttelefon som ska säljas under varumärket Nokia. Men den kommer bara vara tillgänglig i Kina.

Mobilen, som kallas Nokia 6 och använder operativsystemet Android, ska börja säljas ”tidigt under 2017” och kommer att kosta 1.699 yuan, motsvarande cirka 2.200 kronor, skriver HMD Global i ett pressmeddelande. Den ska enbart säljas i Kina och endast via JD.com, ett kinesiskt men Nasdaqnoterat e-handelsföretag inriktat på elektronik.

Smarttelefonen är den första som lanseras sedan HMD Global, som leds av den tidigare Nokiahöjdaren Arto Nummela, i våras meddelade att bolaget tecknat ett varumärkes- och licensavtal med finländska Nokia, som sålde sin mobilverksamhet till den amerikanska IT-jätten Microsoft 2014. Och ”det kommer mer” under första halvåret 2017, skriver HMD i pressmeddelandet.

Förra månaden presenterade bolaget ett par Nokiamobiler av gammalt snitt, med knappar (sådana som på engelska kallas för "feature phones") och en prislapp på bara ett par hundralappar.

HMD Global har exklusiva rättigheter att tillverka mobiler och surfplattor med Nokiamärket de kommande tio åren. Bolaget har gjort utfästelser om investeringar på över 500 miljoner dollar, cirka 4,5 miljarder kronor, under en treårsperiod.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.