Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-22 04:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/nordea-hojer-langa-borantor-2/

Ekonomi

Nordea höjer långa boräntor – fler banker väntas följa

Foto: Eva Tedesjö

Nordea höjer sina räntor på bolån med löptid på tre år och uppåt. SBAB har redan gjort det, och andra banker förväntas på grund av stigande marknadsräntor göra detsamma.

– Man bör som privatperson skaffa sig totalkoll på sin egen situation och var man har sin smärtgräns, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Banken Nordea höjde på torsdagsmorgonen sina räntor på bolån med längre löptider. Lån med bunden ränta på tre år höjs med 0,1 procentenheter, lån på fyra år höjs med 0,15 och lån på fem och åtta år höjs med 0,2 respektive 0,3 procentenheter.

Justeringarna är små men det ska inte uteslutas att det kommer fler höjningar framöver.

– Det är nog så här det kommer se ut, att de bundna räntorna kommer börja stiga samtidigt som de rörliga ligger still, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Det har att göra med stigande marknadsräntor, som är det som styr räntan på bankernas längre lån. Räntan för lån med kortare löptid är mer beroende av riksbankens styrränta och lämnas som väntat oförändrad hos Nordea.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. Foto: Magnus Hallgren,

Även kunder till andra banker kan vänta sig liknande förändringar framöver.

– Nej det tror jag inte är orimligt. Det är dit vi går på lån med längre bindningstider, säger Frida Bratt.

Det kan i förlängningen delvis kopplas till coronapandemin och de många och stora stödpaketen som tagits fram.

– Att marknadsräntorna stiger har dels att göra med att konjunkturen ser lite bättre ut, det håller på att vända uppåt nu. Sedan har vi också sett framför allt i USA att marknadsräntorna stigit på grund av högre inflationsförväntningar. Det beror på stimulanspaketen som ju är en följd av pandemin, säger Frida Bratt.

Även statliga SBAB har höjt sina räntor. Det gjordes redan för ett par veckor sedan och gäller samtliga bundna räntor.

Enligt en prognos i en rapport som banken nyligen släppte väntas de långa räntorna fortsätta stiga, och de tros vara på väg upp något snabbare än man tidigare väntat sig.

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.
Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB. Foto: Klemner Studio

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, tycker att det är dags för bolåntagarna att se över sina lån och testa sina gränser.

– Man bör som privatperson skaffa sig totalkoll på sin egen situation och var man har sin smärtgräns. Det finns väldigt bra redskap för att laborera med sin ränta och se vad olika summor och procent kan göra. När man ser att det börjar kännas så låser man räntan. Antingen hela eller delar av den, säger Claudia Wörmann.

Även om fler räntehöjningar kan vara att vänta så tror Frida Bratt inte det kommer att sticka i väg allt för långt. Rörelserna är så pass små.

– Man kan fortfarande se det som att det är låga bolåneräntor i ett historiskt perspektiv, både de korta och de lite längre, och det kommer inte förändras av de här rörelserna vi ser nu, säger hon.

Läs mer: Rekordmånga bostäder sålda

Läs mer: Tänk på det här om du ska köpa villa

Ämnen i artikeln

Nordea
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt