Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 21:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/nordea-hojer-rantorna-pa-bolan/

Ekonomi

Nordea höjer räntorna på bolån

Nordea en av flera banker som höjt räntan på bolånen.
Nordea en av flera banker som höjt räntan på bolånen. Foto: Vidar Ruud/NTB

Nordea höjer boräntorna på flera löptider och följer därmed flera andra banker som höjt under de senaste veckorna. Även Avanza Bank höjer sina räntor.

Rätta artikel

Nordea höjer boräntan med tre månaders löptid och ett års löptid med 0,20 procentenheter till 2,09 procent respektive 2,19 procent samt boräntan med två års löptid med 0,15 procentenheter till 2,14 procent. 

Samtidigt sänks boräntan med tre års löptid med 0,10 procentenheter till 1,89 procent. 

Efter att Riksbanken strax före jul höjde reporäntan med 0,25 procentenheter till -0,25 procent har Länsförsäkringar, SBAB, Swedbank och Handelsbanken genomfört höjningar. 

– De korta marknadsräntorna har stigit efter Riksbankens besked om höjd reporänta, vilket gör att vi har fått högre upplåningskostnader. Samtidigt är trenden för de längre marknadsräntorna snarare nedåtgående och därför väljer vi nu att ytterligare sänka boräntan på ett av våra bundna alternativ, säger Michael Skytt, bolånechef på Nordea. 

Nordeas höjningar börjar gälla från i dag, den 9 januari. 

Även Avanza Bank, som erbjuder bolån tillsammans med kreditgivaren Stabelo, höjer sin tremånaders bolåneränta med 25 punkter till 1,34 procent.

Det framgår av Avanzas hemsida. Treårsräntan anges samtidigt till 1,38 procent, femårsräntan till 1,77 procent och tioårsräntan till 2,77 procent.

Avanza och Stabelo erbjuder de som lånar upp till 60 procent av värdet på sin bostad att ansöka om bolån.

Läs även: Här är bankens riktiga räntor