Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Nordea hotar att flytta utomlands vid höjda bankavgifter

Nordeas vd Casper von Koskull. Arkivbild.
Nordeas vd Casper von Koskull. Arkivbild. Foto: Alexander Mahmoud

Sannolikheten är ”mycket, mycket stor” att Nordea flyttar huvudkontoret från Sverige om regeringens senaste förslag om höjda bankavgifter blir verklighet.

Det säger bankens vd Casper von Koskull i en intervju med Dagens Industri.

I slutet av februari backade regeringen om den hårt kritiserade bankskatten och föreslog i stället höjda bankavgifter till den så kallade resolutionsreserven - pengar som ska kunna sättas in vid en bankkris. Åtgärden innebär en stor ökning av avgiften för Nordea.

Kostnaden för resolutionsavgiften ökar enligt Nordeas senaste beräkningar från en halv miljard kronor 2016 till 5,5-6 miljarder 2019.

– Vi måste göra vår hemläxa först. Men med det som finns på bordet är det inte hållbart. Det är min skyldighet att undersöka det här noggrant, säger vd:n till DI och utesluter inte att diskussionerna om en fusion med nederländska ABN Amro tas upp på nytt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.