Nordea slår förväntningarna - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nordea klår förväntningarna

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Bankkoncernen Nordea redovisar ett oväntat stort vinstlyft för årets andra kvartal. Låga räntor och ekonomiska och politiska spänningar präglar kvartalet, enligt vd Casper von Koskull.

”Under kvartalet har vi sett tecken på en högre affärsaktivitet på några av våra kärnmarknader. Utlåningsvolymerna har stabiliserats och har vänt upp i vissa sektorer, och det går bra för vår kapitalmarknads- och rådgivningsverksamhet, medan sparrelaterade avgifter och provisioner samt utlåningsmarginalerna på privatsidan förblir under press”, skriver von Koskull i en kommentar till resultatet.

Tillväxten under återstoden av 2018 väntas bli måttlig, enligt Nordeachefen, och han ser givet avmattningen under första halvåret 2018 det som osannolikt att intäkterna når samma nivåer som i fjol.

”Vi är på god väg att klara vårt kostnadsmål på 4,9 miljarder euro för 2018”, skriver von Koskull.

Nordea, som ska flytta huvudkontoret till Finland i höst, redovisar en rörelsevinst på 1.328 miljoner euro, motsvarande cirka 13,5 miljarder kronor, för andra kvartalet 2018. Det kan jämföras med vinsten på 1.010 miljoner euro motsvarande period 2017.

Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 1 293 miljoner euro.

Räntenettot sjönk till 1.073 miljoner euro, från 1.175 miljoner euro. Provisionsnettot minskade till 800 miljoner euro, från 850 miljoner euro.

Totalt steg intäkterna till 2.541 miljoner euro, jämfört med 2.407 miljoner euro motsvarande period året före.

Kostnaderna sjönk till 1.154 miljoner euro, från 1.291 miljoner euro.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.