Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nordea och SEB ändrar sina regler

Nordea och SEB gör förändringar i sina kontakter med företag som deltar i kärnvapenprojekt. Men konkurrenten Handelsbanken väljer att ducka för frågor kring de känsliga kontakterna.

Handelsbanken har hamnat på skäms-listan i den senaste rapporten från den globala nedrustningskampanjen Ican. Orsaken är två lån på 741 miljoner kronor till General Dynamics. På Handelsbanken vill man inte säga något i frågan.

– Vi kan inte och får inte kommentera vilka som är våra kunder, eller vilka som inte är det. Jag kan alltså inte gå in på ett enskilt ärende eller hur vi ser på en enskild bransch, säger Henrik Westman, presschef på Handelsbanken.

Hos de två andra storbankerna som figurerar på skäms-listan väntar förändringar kring de här frågorna.

– Vi ser över våra riktlinjer för affärer med bolag inom vapenindustrin och konsekvensen av en förändring. Sedan tidigare har vi inga affärer med bolag som tillverkar antipersonella minor, klustervapen, kemiska och biologiska vapen. Diskussionen nu handlar om företag som på något sätt är involverade i kärnvapenproduktion, säger Cecilia Widebäck West, SEB:s hållbarhetschef.

– Det handlar om vår investeringspolicy där vi alldeles nyligen beslutat att företag som tillverkar eller utvecklar kärnvapen kommer att uteslutas, fortsätter hon.

Det handlar om verksamheten i bankens fonder.

– När det handlar om långivning och finansiering är frågan mer komplex eftersom avtal kan löpa på mycket lång tid och vi inte vill bryta åtaganden vi gjort. När vi tar så viktiga beslut vill vi vara riktigt säkra på att vi också kan leva upp till dem, säger Cecilia Widebäck West.

På Nordea vill man heller inte kommentera enskilda kundrelationer, men enligt Erik Durhan, presschef ska man sluta med utlåning till den här sektorn.

– Vi har för avsikt att inte delta i ny finansiering av företag som har verksamhet relaterad till kärnvapenindustrin, säger han.

När det gäller Nordeas fonder och kapitalförvaltning har man uteslutit bolag med kopplingar till kärnvapenindustrin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.