Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 20:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/nordea-och-seb-gar-in-i-norrskens-fond/

Ekonomi

Nordea och SEB går in i Klarnagrundarens fond

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Riskkapitalfonden Norrsken VC får nytt kapital från storbankerna. Nordea Liv och Pension går in med 50 miljoner i fonden som investerar i så kallade ”impact unicorns”– företag som anses kunna påverka minst en miljard människor positivt. 

– Vi är övertygade om att hållbara investeringar är rätt väg framåt för en långsiktig avkastning för våra kunder, säger Johan Nystedt, vd Nordea Liv och Pension. 

Investeringen innebär att Nordeas pensionssparare kommer att ha ett innehav i Norrsken VC. 

– Hållbarhet har blivit en allt större faktor i bedömningen för avkastning och risk hos investerare. Vi vill investera i sådant som hjälper affärsverksamheter att ställa om, säger Johan Nystedt.

Johan Nystedt , vd Nordea Liv och Pension.
Johan Nystedt , vd Nordea Liv och Pension. Foto: Nordea

Bakom Norrsken Foundation, som startades år 2016, står Klarna-grundaren Niklas Adalberth. Den nya fonden vänder sig till nystartade tech-bolag som arbetar inom områden med fokus på miljö- och klimatfrågor, svält och fattigdom eller hållbar konsumtion och samhällsbyggnad, där den positiva påverkan på samhället ska öka i takt med att omsättningen ökar. Matsvinnsappen Karma, Einride (självkörande fordon) och Heart Aerospace (utvecklar elflygplan). 

David Frykman, en av de ansvariga för Norrsken VC:s investeringar, säger att pensionsfonder historiskt har ansett att satsningar i miljö- och samhällsförbättrande bolag innebär sämre avkastning. 

– Vi och våra investerare anser inte att det behöver finnas ett motsatsförhållande. Det går att göra något bra och samtidigt få en finansiell avkastning, säger han. 

David Frykman, Norrsken.
David Frykman, Norrsken. Foto: Norrsken

Fondens storlek uppgår till 91 miljoner euro (drygt en miljard svenska kronor) och har som mål att komma upp till 100 miljoner euro. H&M-familjen Persson via bolaget Ramsbury Invest, statliga Saminvest, betaltjänsten Klarna och spelbolagen Mojang och King hör till de tidigare finansiärerna. Bland de nya, större investerarna finns också SEB Pension och European Investment Fund (EIF) samt en rad mindre privata aktörer. 

David Frykman säger att den påskyndade teknikutvecklingen som följt av coronakrisen ytterligare ökat intresset för att investera i tech. 

– Den digitalisering som annars hade skett på fem år har skett på fem månader, säger han. 

Läs mer: Klarna-grundaren satsar halv miljard på sociala entreprenörer 

Läs mer: Karmas Elsa Bernadotte: ”Vänta inte på den perfekta idén 

Ämnen i artikeln

Norrsken
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt