Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-24 23:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/nordea-okar-vinsten-3/

EKONOMI

Nordea ökar vinsten

Bankkoncernen Nordea.
Bankkoncernen Nordea. Foto: Francis Dean/REX

Bankkoncernen Nordea redovisar ett rörelseresultat före kreditförluster på 1 287 miljoner euro, motsvarande cirka 13 187 miljoner kronor, för årets andra kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 1 002 miljoner euro motsvarande period 2020.

TT Text

Räntenettot steg till 1 232 miljoner euro, från 1 091 miljoner euro ett år tidigare. Provisionsnettot ökade till 878 miljoner euro, från 673 miljoner euro.

Kreditförlusterna under kvartalet uppgick till plus 51 miljoner euro, mot minus 696 miljoner kronor under samma tid i fjol.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med ett räntenetto på 1 210 miljoner euro, och kreditförluster på cirka 88 miljoner euro.

Nordeas vd Frank Vang-Jensen är nöjd ett starkt resultat för andra kvartalet, men skriver i pressmeddelandet att banken håller beredskap för pandemibakslag.

”Under de senaste månaderna har vi sett hur länderna i Norden successivt börjat öppna upp igen. Restriktionerna lättas, vaccinationsprogrammen löper på bra och en återgång till mer normala förhållanden är på gång. Vi måste emellertid fortfarande vara uppmärksamma på möjliga bakslag till följd av oberäkneliga virusvarianter”.

Läs mer ekonominyheter här

Ämnen i artikeln

Nordea
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt