Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Nordea uppges flytta huvudkontoret

Foto: TT

Nordea flyttar huvudkontoret från Sverige, enligt Svenska Dagbladet. Storbanken varken bekräftar eller dementerar. Men enligt uppgift till DN lutar det åt en flytt.

Nordeas styrelse kommer att fatta de formella beslutet om att flytta huvudkontoret från Sverige på ett möte den 30 maj, enligt Svenska Dagbladets källor.

– Inga beslut är fattade, säger Rodney Alfvén, bankens chef för investerarrelationer, till DN.

Beslutet ska fattas före sommaren. Bakgrunden är att regeringen vill höja den så kallade resolutionsavgiften. De pengarna är tänkta att användas för att rädda banker i en eventuell framtida kris.

För Nordea innebär höjningen en kostnad på cirka 5 miljarder kronor, att jämföra med fjolårets rörelsevinst på 43,8 miljarder.

Nordeas ordförande, finländaren, kontrade med att huvudkontoret kunde flyttas. Nu ska alltså, enligt SvD, ett beslut vara fattat.

Enligt DN:s källa har Nordea inte pressat regeringen i frågan utan fattar bara beslut utifrån vad som är bra för banken.

Vart flyttlasset går, till Helsingfors eller Köpenhamn, har inte SvD fått fram, men Köpenhamn pekas ut som mer troligt. En annan av DN:s källor påpekar dock att Björn Wahlroos förmodligen föredrar Helsingfors.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.