Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-29 14:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/nordea-uppmanar-foretagen-att-coronakrisen-blir-langvarig-trots-okat-tro-pa-vaccin/

Ekonomi

Nordea till företagen: Coronakrisen blir långvarig trots ökad tro på vaccin

Foto: Hampus Andersson

Kapitalmarknaden har återhämtat sig och analytikernas prognoser ljusnar. Men företagen bör utgå från att det kan ta lång tid innan världen och ekonomin återgår till det normala. Det konstaterar Nordea i en analys.

I rapporten ”Coronaviruset: Plan B”, som släpptes under tisdagen, konstaterar Nordea att coronakrisen drabbat världsekonomin betydligt värre än finanskrisen 2008 - 2009. Dessutom skiljer sig krisen på flera sätt mot tidigare ekonomiska kriser, vilken gör framtiden svår att förutspå.

– Ingen har någon mall att utgå från, därför är det extra viktigt att tänka efter, säger Johan Trocmé, som är ansvarig för rapporten på Nordea.

Han menar att företag i drabbade branscher måste fundera över hur lång tid de kan komma att påverkas och planera vad de behöver göra för att orka med i ett längre perspektiv.

Enligt rapporten beräknar Nordea att ett vaccin kan vara klart inom tre till sex månader, men efter det kvarstår många moment innan pandemin kan förklaras vara över.

– Det är många doser som måste tillverkas och distribueras. Därefter ska miljarder vaccineras, och det tar ett tag. Enligt WHO kan det ta två år efter det innan pandemin är över, säger Johan Trocmé.

Efter de mörkaste prognoserna i juni har analytikernas bedömningar ljusnat. De tror nu att företagens omsättning och resultat i själva verket kommer öka nästa år jämfört med 2019. Men Nordea pekar på att det fortsättningsvis finns skäl för företag att vara försiktiga.

– Vi tror att ett vaccin är på gång och att det kommer vara effektivt, på så vis är vi i grunden positiva. Men som företag ska man inte utgå från att allt löser sig och att det löser sig snabbt, utan det är bättre att ta till sig utmaningarna och vara beredd, säger Trocmé.

Efter en dramatisk krasch i mars har kapitalmarknaden återhämtat sig och är nu nästan tillbaka på samma nivå som före coronapandemin.

– Det som är positivt med en återhämtning på börsen är att företagen kan skaffa mer kapital och vara proaktiva om man ser att behovet finns.

Ämnen i artikeln

Företagande
Nordea
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt