Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Nordeakunder i Ryssland i uppror över jätteskulder

Gulnaz Dusujeva bor i en liten etta tillsammans med mamma Fanilja och döttrarna Amelia och Amira.
Gulnaz Dusujeva bor i en liten etta tillsammans med mamma Fanilja och döttrarna Amelia och Amira. Foto: Oksana Yushko

Klimovsk. Tiotusentals ryska låntagare är i uppror. Deras lån som togs i utländsk valuta har mångdubblats till belopp som de aldrig kommer kunna betala. Svenskägda Nordea vägrar omvandla sina valutalån till rubellån, vilket har lett till omfattande protester i Moskva.

Den lilla ettan är enkel, men ljus och ombonad – Gulnaz Dusujevas första egna bostad. Den skulle bli hennes livs viktigaste investering, trettiofem kvadratmeter i ett gammalt sovjetiskt betonghus från 1980-talet i Klimovsk, en förstad söder om Moskva som man når på en halvtimme med pendeltåg.

– Jag tog lånet 2008, precis innan den första krisen slog till. Det var ett lån på cirka 120 000 dollar (drygt 1 miljon kronor), motsvarande ungefär 2,8 miljoner rubel. Av det har jag redan betalat av 3,5 miljoner, punktligt varje månad. Nu kräver banken att jag ska betala ytterligare 6,8 miljoner.

Gulnaz Dusujevas en vecka gamla dotter Amira snusar på en kudde bakom henne. Det sparsamma möblemanget i vardagsrummet består av en bokhylla och en bäddsoffa. På kvällarna dras den ut för att bli en säng till hela familjen Gulnaz, hennes mamma Fanilja Dusujeva, babyn Amira och fem år gamla Amelia. Hela familjen lever på Gulnaz lön som chef på en läkemedelsfirma.

Det kan inte vara ­rimligt att vi förväntas­ ha förutsett att rubeln­ skulle sjunka med ­trehundra procent.

Det är svenskägda Nordea som äger Dusujevas lån. Över 700 personer har tagit lån hos Nordea i utländsk valuta. De har nu organiserat sig i en egen rörelse som kräver att i stället få omvandla lånen till rubel. Större delen av dem tillhör i likhet med Dusujeva en inte särskilt förmögen medelklass.

– Om Nordea tar min bostad skulle jag fortfarande vara skyldig 4 miljoner rubel. Då kommer jag aldrig ur skuldspiralen. Vi kunder kräver att banken tar en del av förlusten. Det kan inte vara rimligt att vi förväntas ha förutsett att rubeln skulle sjunka med trehundra procent och att bankens risktagning ska vara noll! säger Gulnaz Dusujeva.

Gulnaz Dusuejva är bara en av tusentals i den ryska medelklassen som nu har hamnat i en skuldspiral. Under de goda tiderna fram till 2008 gav ryska banker frikostigt krediter, men alltid till betydligt högre räntor än i Västeuropa. Det enda sättet att få lite lägre ränta var att ta lånet i utländsk valuta. Många låntagare valde att ta risken.

Räntan som Gulnaz Dusujeva betalar ligger ändå på 9 procent.

Roman Slobodjan, kundchef på Nordea i Ryssland, säger att banken inte tar ställning till enskilda klienters situation. Slobodjan vägrar låta sig intervjuas utan svarar endast per mejl.

”Vi erbjuder våra klienter möjligheter att omstrukturera lånet på olika sätt. De kan skjuta upp lånet eller förlänga det”, säger Slobodjan.

Att omvandla lånet till rubellån, vilket låntagarna kräver, vägrar Nordea att ens förhandla om.

De ryska Nordeakunderna demonstrerar nu regelbundet både utanför svenska ambassaden och Nordeas kontor i Moskva. Nordea har svarat med att begränsa deras tillträde till bankkontoret. Bara en kund åt gången kan nu utföra sina bankärenden inne på kontoret.

”På grund av de här demonstrationerna var banken tvungen att hålla stängt en hel dag. Vi måste garantera säkerheten för våra kunder”, säger Roman Slobodjan

Gulnaz Dusujeva tycker inte att det är okej att resten av kunderna får vänta utomhus i minusgrader.

– Vi är inga gangstrar. Det är obegripligt varför banken ska behandla oss som om vi vore det.

Detta har hänt.

Ryska centralbanken har föreslagit att alla ryska banker omvandlar sina valutalån till rubellån enligt kursen 39,38 rubel för en dollar. Just nu är kursen ungefär 69 rubel för en dollar. Än så länge har ingen bank följt rekommendationen.

Flera ryska banker håller dock på med att omstrukturera sina valutalån. Absoliut Bank låter föräldrar till minst tre minderåriga barn omvandla sina lån till rubel till kursen 57 rubel för en dollar. VTB-banken föreslår att banken tar bostaden men låter låntagaren bo kvar mot hyra och ger dem ett nytt lån i rubel.

Nordea håller alltså fast vid att låntagarna ska betala hela summan enligt aktuell dollarkurs.

Rubelns värde är beroende av oljepriserna, som nu har varit rekordlåga en längre tid.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.