Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nordeas framtid avgörs på torsdag

Avgörandet närmar sig för Nordea. Inför stämman på torsdag samlar Aktiespararna in fullmakter för att bromsa flytten till Finland. Vd Casper von Koskull anser att Nordea hör hemma i EU:s bankunion.

I höstas kom Nordeas styrelse fram till att det bästa för banken var att den flyttade sin juridiska hemvist till Finland. Slutliga beslutet fattas av årsstämman. Ett beslut om flytt kräver två tredjedelars majoritet av de röster som närvarar på stämman.

Hur säker är styrelsen på att få igenom beslutet?

– Styrelsen ska inte spekulera. Vi har gjort en otroligt djupgående analys. Med alla förändringar som sker i regelverken runt omkring oss och förändringarna i hela finanssektorn hör den här banken hemma i bankunionen, säger vd Casper von Koskull.

Eurolandet Finland är redan med i EU:s bankunion med gemensamma regler. Svenska regeringen har börjat utreda ett medlemskap.

Om Sverige går med i bankunionen, vill Nordea flytta tillbaka då?

– Vi får väl se vilka beslut Sverige fattar. Vi tar beslut utifrån våra utgångspunkter och det vi känner till i dag. Vi kan inte sitta och spekulera i vad som kan och inte kan hända, säger Casper von Koskull.

Aktiespararnas riksförbund samlar just nu in fullmakter för att få Nordea att avvakta med sin flytt. Bankens största ägare, finska Sampo, liksom många utländska ägare ställer sig bakom flytten.

Näringsminister Mikael Damberg sade nyligen till Dagens Industri att han befarade att svenska pensionsfonder som äger Nordea-aktier riskerar att tappa i värde. Han uppmanade fonderna att berätta för pensionsspararna om de tror att flytten blir en bra affär.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.