Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-20 03:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/nordkorea-fornekar-cyberstolder-pa-20-miljarder-kronor/

Ekonomi

Nordkorea förnekar cyberstölder på 20 miljarder kronor

Foto: Patrick Semansky/AP

Nordkorea förnekar anklagelserna att landet kommit över nästan 2 miljarder dollar genom cyberangrepp mot utländska banker och kryptovalutadepåer. Det är USA och andra fientliga krafter som sprider illasinnade rykten, uppger den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån.

Ledningen i Pyongyang har de senaste åren beskyllts för en rad attacker mot utländska finansiella nätverk i USA, Sydkorea och ytterligare över ett dussin nationer. Syftet, enligt experter, har varit att komma över utländsk hårdvaluta. 

Sambandet till en hackargrupp kallad Lazarus anses ha varit särskilt besvärande eftersom gruppen kopplas till bland annat ett angrepp mot Sony Studios i Hollywood 2014 och en kupp mot Bangladesh centralbank 2016, som inbringade 81 miljoner dollar.

En FN-rapport i augusti, som nyhetsbyrån Reuters tagit del av, visar att Nordkorea använt utbredda och alltmer sofistikerade cyberangrepp för att stjäla från banker och depåer med kryptovaluta och därmed lagt beslag på över motsvarande nästan 20 miljarder kronor. Medel, som enligt FN, använts för att bekosta upprustningen av landets kärnvapenprogram.

USA:s president Donald Trump har träffat Nordkoreas ledare Kim Jong-Un tre gånger med målet och förhoppningen att det ska leda till att nationen överger sitt kärnvapenprogram, men med skralt resultat.

Den gångna helgen kritiserade först Nordkoreas nytillträdde biträdande utrikesminister Ri Thae-Song USA:s utrikesminister Mike Pompeo för uttalanden om ”Nordkoreas skurkaktiga beteende”. Han sa att hoppet om nya samtal med USA minskat. 

Senare tillbakavisades anklagelserna om cyberangrepp av en talesman för en samordnande kommitté i Nordkorea som arbetar för att stävja penningtvätt och finansiering av terrorism:

– Det är en lögn och ingenting annat än ett slags fult spel för att befläcka bilden av vår nation och hitta något som rättfärdigar sanktionerna och kampanjen som iscensatts för att pressa DPRK, hette det i uttalandet, som använde förkortningen på engelska för Nordkoreas namn på sin egen nation, Demokratiska folkrepubliken Korea.