Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-08 05:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/nordmark-besviken-efter-motet-om-granspendlarna-fragan-upp-pa-statsministerniva/

Ekonomi

Nordmark besviken efter mötet om gränspendlarna – frågan upp på statsministernivå

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark säger sig vara besviken över att situationen med de svenska gränspendlarna inte fått en lösning.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark säger sig vara besviken över att situationen med de svenska gränspendlarna inte fått en lösning. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Norge kunde på tisdagen inte ge besked om hur man vill lösa de svenska gränspendlarnas situation. Nu för den svenska regeringen upp frågan på statsministernivå.

– Jag har varit mycket tydlig med att jag förväntar mig att den norska regeringen presenterar en lösning när statsministrarna träffas, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till DN.

Norska smittskyddsregler, som infördes 29 januari, gör att tusentals svenskar som är bosatta i Sverige och arbetspendlar till Norge inte får komma till sina arbeten och de får därför inte ut lön. De beviljas heller inte ersättningar i form av a-kassa eller sjukpenning.

På tisdagen mötte arbetsmarknadsminister Eva Nordmark sin norska motsvarighet Torbjørn Røe Isaksen för att diskutera situationen, men några konkreta åtgärder för att lösa problemet presenterades inte för den svenska regeringen.

Eva Nordmark säger att hon är besviken.

– Det är Norge som har stängt gränsen och det är de som har ansvaret för att lösa de problem som det här har orsakat. Vi har haft många kontakter mellan våra regeringar på olika nivåer och jag hade faktiskt förväntat mig att ha någon form av besked i dag. Jag är besviken över att jag inte fick det, säger Nordmark.

Hon är medveten om att situationen för många av pendlarna har blivit akut och beskriver den som ”fullständigt orimlig”. Nu förs frågan upp på högsta nivå.

– Våra statsministrar kommer att träffas inom närtid och jag har sagt till min kollega att då måste ni ha ett besked att ge, säger Nordmark, som inte kan svara på exakt när mötet mellan Erna Solberg och Stefan Löfven kommer att bli av.

Nordmark säger att man från svenskt håll har den största respekt för att Norge vill skydda sina medborgare från smitta, men menar att en snabb lösning på problemet skulle kunna vara att Norge precis som Sverige tillåter alla som arbetar på ena sidan gränsen och bor på den andra att komma in i landet om de kan uppvisa ett negativt covidtest.

– Det jag fick besked om i dag av arbetsmarknadsministern är att de har gett myndigheter i uppdrag att titta på lättnader i restriktioner för arbetspendlare, säger Eva Nordmark.

Hon berättar att hon nåtts av medieuppgifter om gränspendlare som på grund av situationen valt att säga upp sig från jobbet i Norge. Detta oroar henne.

– Vi har en gemensam nordisk arbetsmarknad som gynnat de nordiska länderna under många år. Den ska snarare undanröja gränshinder än att skapa nya. Innan jag blev arbetsmarknadsminister har jag jobbat mycket nordiskt med fackliga frågor och jag måste säga att det här är en situation som jag aldrig trodde att jag skulle behöva uppleva, säger Eva Nordmark.

I torsdags lade oppositionen i Norge fram förslag i stortinget för att lösa knuten, men dessa röstades ner av regeringspartierna.

Torbjørn Røe Isaksen, som representerar regeringspartiet Høyre, förklarade att man inte anser sig kunna skapa särskilda regler för svenska och finska gränspendlare utan att dessa i så fall också måste gälla för alla EES-länders medborgare och då handlar det enligt ministern om hundratusentals personer. Enligt den norska regeringen skulle situationen lösas genom att de norska arbetsgivarna permitterar.

Samtidigt är många av de norska företagen beroende av sin svenska arbetskraft.

Trycket växer nu på den norska regeringen att komma med en snabb lösning. Arbeiderpartiets ledare, den tidigare hälsoministern Jonas Gahr Støre, är en av dem som kritiserat regeringen för att man försatt gränspendlarna i den här situationen.

– Jag anser att Norge har ett moraliskt ansvar. Det hör till nordisk solidaritet att hjälpa dem. Vi kan inte bara lämna de här människorna som i år har vant sig att Norge är deras arbetsplats, säger Gahr Støre till NRK.

Ämnen i artikeln

Eva Nordmark
Norge
Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt