Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Nördtjejernas revansch

Heidi Harman, Henriette Weber som startade nätverket i Danmark och Maria Söderberg.
Heidi Harman, Henriette Weber som startade nätverket i Danmark och Maria Söderberg. Foto: Annika Lidne
När Heidi Harman tröttande på att sitta som ensam tjej bland grabbarna på alla tekniktunga konferenser bestämde hon sig för att det var dags att starta en egen konferens bara för tjejer: Geek Girl Meetup.

– Syftet har varit att synliggöra medarbetare och att skapa nätverk och det har vi verkligen lyckats med, jag har nätverket jag alltid drömt om, säger Heidi Harman som startade Geek Girls Meetup tillsammans med Andie Nordegren.
Sedan våren 2009 träffas nätverket i två dagar, två gånger om året och snackar webb, kod och affärsutveckling. Nätverket har spridit sig organiskt till Malmö, Göteborg, Öresund och Köpenhamn. I dagarna hålls första konferensen i Mexiko.

– Hälften av världens invånare är kvinnor. Det syns inte i webbvärlden. Vi vill jämna till siffrorna, säger Maria Söderberg som är interaktionsdesigner på digitala byrån Daytona och organisatör i nätverket.

Varför är det här särskilt viktigt för tjejer?

– Det finns en maktaspekt av webbscenen. Kan du teknologin och har tillgång till verktygen kan du påverka väldigt mycket. Tjejer måste vara en del av den världen. En del av tjejerna som kommer på konferenserna är Sveriges skarpaste programmerare, säger hon.

Geek Girl Meetup jobbar aktivt med att dra nytta av den lokala talangen på konferensen.
Inga dyra gästtalare bjuds in utan medlemmarna får själva bidra, från att blogga och twittra om konferensen till att föreläsa om just deras ämnesområde. På så sätt lyfts kvinnliga tekniska förebilder fram lokalt och skapar tyngd i nätverket samtidigt som deltagarna skaffar sig erfarenhet av att tala inför publik.

Årets andra konferens är precis avklarad med nära 150 deltagare. Dessutom ordnas fyra kvällssessioner per termin med omkring 70 deltagare.
I år har ett av huvudspåren varit Creative Technology som handlar om vad man kan göra med tekniken. Det andra spåret har varit Social Business – hur man använder sin kompetens och kunskap för att förbättra världen.

– Ett exempel är att skapa en samhällsnyttig app som du dessutom tjänar pengar på, säger Heidi Harman.

Men vad kännetecknar egentligen en geek girl?

–Man kan vara geek inom vad som helst. Det är någon som inte kan sluta prata om det som de gillar, Man utövar något som gör att tiden stannar, går helt upp i något man älskar. Passionen är avgörande, slår Heidi och Maria fast.

Hur vet man att man är geek?

–Jag har varit tekniknörd väldigt länge, jag kunde aldrig lämna datasalen när jag gick i skolan. Jag lockas av att lösa problem och driva idéer till handling”, säger Maria Söderberg.

Fakta:Heidi Harman

Yrke: Driver start-upen Runalong.se. Grundare av GeekGirl Meetup tillsammans med Andie Nordgren.
Ålder: 31 år.
Utbildning: Kaospilotutbildning i Danmark.
Förebild: Marie Curie – två nobelpris. The ultimate geek girl!

 

Fakta:Maria Söderberg

Yrke: Interaktionsdesigner på digitala byrån Daytona.
Ålder: 27 år.
Utbildning: Civilingenjör i interaktionsteknik.
Förebild: Ada Lovelace – första kvinnliga programmeraren.

Tips till andra Geek Girls

  • Fråga inte om lov – har du en idé så kör!
  • Börja litet – fundera ut hur litet som är tillräckligt.
  • Gör fel och gör om. Gör fel snabbare. Det är då du utvecklas.
  • Hitta likasinnade på nätet eller där du bor som vill samma sak som du.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.