Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-30 07:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/norge-gar-langre-an-sverige-i-kravet-pa-bankerna/

Ekonomi

Norge går längre än Sverige i kravet på bankerna

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Banker i Norge uppmanas av landets tillsynsmyndighet att ompröva tidigare beslut om utdelning när den ekonomiska osäkerheten växer i spåren på coronautbrottet.

Svenska Finansinspektionen vill inte gå lika långt och direkt säga vad bankerna i Sverige ska göra med sin utdelningspolicy.

I fredags sänkte Finansinspektionen kapitalbuffertkravet på banker från 2,5 procent till noll procent. 

Åtgärden skapar utrymme för bankerna att öka sin utlåning med 800-900 miljarder kronor framhöll Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedèen. 

Han sa också att Finansinspektionen kommer att ”se allvarligt på om bankerna skulle använda det kapitaltillskottet för att höja sina utdelningar”

Men att ifrågasätta nivån som redan beslutats ville Erik Thedèen inte göra. 

– Bankerna bör förstås löpande utvärdera sin utdelningspolicy i det uppkomna läget. Det är en klok kapitalfilosofi, och jag förutsätter att det är vad de gör, men jag vill inte direkt säga vad de ska göra med sin utdelningspolicy, det måste bankerna själva avgöra, kommenterade generaldirektören då.

När frågan om bonusutbetalningar fördes på tal sa han att svensk ekonomi är utsatt för stora påfrestningar och det finns ett mänskligt lidande i detta. Då är det självklart att alla som har centrala roller i svensk ekonomi måste ta sitt ansvar.

Fem dagar senare gäller fortfarande samma inställning i frågan: frihet under ansvar, enligt Finansinspektionens presstjänst.

Finansinspektionens norska motsvarigheten, Finanstilsynet, har gått ett steg längre. Norska banker, inklusive storbanken DNB, uppmanas att ändra på tidigare beslut om utdelningar och myndigheten har nu skickat ett brev om saken och krävt svar från bankerna senast den 23 mars.

Läs mer: Ökad press på Europas börser