Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Norge kapar oljeinvesteringar

Investeringarna i den norska olje- och gasindustrin kommer fortsätta nedåt 2016 efter raset på 16 procent i fjol. Nedgången beräknas till cirka 10 procent i år till 135 miljarder norska kronor, enligt Norges oljedirektorat.

Nedskärningarna följer på raset för oljepriset från nivåer över 115 dollar per fat sommaren 2014 till nuvarande nivåer på knappt 30 dollar per fat.

Enligt direktoratets långsiktiga prognos väntas en måttlig återhämtning för investeringarna i sektorn från 2019 och framåt. Då väntas investeringarna klättra upp över 200 miljarder norska kronor.

Direktoratets rapport visar att Norge exporterade olja och gas för 400 miljarder norska kronor 2015 och att det vid utgången av året fanns 82 oljefält med produktion i landet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.