Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Norman får lämna Pensionsmyndigheten

Förre finansmarknadsministern Peter Norman (M) blir av med uppdraget som ordförande för Pensionsmyndigheten. Regeringen tycker inte att det går att förena med att han är på väg att bli ledamot i Swedbanks styrelse.
Förre finansmarknadsministern Peter Norman (M) blir av med uppdraget som ordförande för Pensionsmyndigheten. Regeringen tycker inte att det går att förena med att han är på väg att bli ledamot i Swedbanks styrelse. Other: Bertil Enevåg Ericson/TT

För bara drygt en månad sedan blev förre finansmarknadsministern Peter Norman (M) ny ordförande för Pensionsmyndigheten.

Nu tvingas Norman lämna uppdraget, eftersom det inte går att förena med att han kandiderar till styrelsen i Swedbank, rapporterar Dagens industri.

– Peter Norman har låtit sig bli nominerad till Swedbanks styrelse. Vi konstaterar att ett uppdrag som styrelseledamot i Swedbank inte går att förena med uppdraget som ordförande i Pensionsmyndighetens styrelse eftersom det skulle kunna försätta honom i en jävssituation, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) till tidningen.

Enligt en uppgift till DI tyckte Peter Norman själv att han kunde förena de båda uppdragen, eventuella jävssituationer skulle kunna hanteras genom att han lämnade styrelserummet. Men den lösningen ska socialförsäkringsministern inte ha godtagit.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.