Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Norman: Kärn-, kol- och gaskraft Vattenfalls stora problem

Foto: Anna-Lena Mattsson

Finansmarknadsminister Peter Norman utesluter inte en utförsäljning av Vattenfall. ”Styrelsen förespråkar en riskspridning och vi ska analysera det noga”, säger han under en presskonferens.

Vattenfalls katastrofala resultat beror främst på tre saker, enligt Peter Norman. Det handlar om kolkraft i Tyskland, kärnkraft i Tyskland och gaskraft i Holland.

Peter Norman menar att det nu är uppenbart att priset på det nederländska bolaget Nuon, som bidragit till en stor del av bolagets nedskrivning, var väldigt högt. Han menar dock att det inte var något man kände till när affären genomfördes.

– Beslutet att förvärva Nuon fattades av Vattenfalls styrelse. Det togs inte av regeringen. De stämde av med Maud Olofsson som ställde relevanta kontrollfrågor. Hon var informerad, därmed kan man säga att regeringen var informerad, men hon stämde inte av med de andra partiledarna, säger Peter Norman under en presskonferens på tisdagen.

Att man nu delar upp bolaget kan leda till en utförsäljning, men det är något som Peter Norman vill analysera noga.

Han säger att regeringen har fortsatt förtroende för styrelsen men vill inte uttala sig om vd:n Øystein Løseth.

– Det är styrelsen som utser vd:n och det finns en poäng i att ägarna inte uttalar sig om det.

Under presskonferensen får Norman frågan om regeringen kommer att sänka  avkastningskraven på Vattenfall.

– Det finns möjlighet att ompröva. Det finns det alltid, säger Peter Norman.

Finns det något annat statligt bolag som har gjort en sådan dålig affär som Nuon-affären visade sig bli?

– Om det är en dålig affär eller inte, det får framtiden utvisa. Det man kan säga i dag är att det var ett högt pris utifrån den information vi har i dag, säger Peter Norman till DN.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.