Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Norman nobbar flytträtt i tjänstepension

Det blir ingen flytträtt för majoriteten av svenskarnas tjänstepensioner. Det beskedet ger nu finansmarknadsminister Peter Norman till DN.

I dag kan du fritt flytta ditt privata pensionssparande till vilken bank eller vilket försäkringsbolag du vill. Men för tjänstepensionen, den del av pensionen du betalar in till via din arbetsgivare, är läget ett annat.

En stor majoritet av svenskarnas tjänstepensioner är kollektivavtalade. För dessa försäkringar gäller att arbetstagarens pensionspengar förvaltas av ett antal pensionsbolag som valts ut av fackförbunden och Svenskt Näringsliv. Försäkringarna går inte att flytta till något annat pensionsbolag och man kan inte slå ihop flera försäkringar till en. Detta har blivit föremål för stor debatt och gjort frågan om fri flytträtt för tjänstepensioner till en het stridsfråga.

Arbetsmarknadens parter vill inte att pensionsförsäkringar ska gå att flytta utanför kollektivavtalen. Argumentet som används är att avgifterna för tjänstepensionssparande inom kollektivavtalsområdena är lägre än utanför, eftersom alternativen spararen får placera i väljs ut via upphandlingar.

Dessutom framhålls att flytträtt skulle innebära inskränkningar i avtalsfriheten mellan anställd och arbetsgivare. På den motsatta sidan står flera banker och försäkringsbolag – som skulle tjäna stora pengar på att pensionspengar skulle gå att flytta fritt.

Det officiella argumentet här är spararens rätt att själv välja var han eller hon ska ha sina pensionspengar.
Regeringen tillsatte 2010 en utredning av flytträtten som sedan varit ute på remiss, men från regeringshåll har inget hörts. Förrän nu. Finansmarknadsminister Peter Norman sätter ned foten och meddelar att det inte kommer att bli flytträtt för kollektivavtalade tjänstepensionsförsäkringar.

– Det är inte aktuellt, säger Peter Norman.

Det innebär att det endast blir flytträtt på fondförsäkringar utanför kollektivavtalen, som är en mycket liten del av tjänstepensionsmarknaden?

– Ja, men vi försöker hitta lösningar även för andra delar av marknaden, men vilka delar det är kan jag inte säga.

Varför ska sparare inte kunna flytta sina kollektivavtalade tjänstepensioner?

– Det här är komplicerade frågor som kräver hårt arbete. Det vi gör nu är att inte försöka lösa alla problem på en gång, utan ta en liten marsch framåt så vi får flytträtt på en del områden. Vi plockar av den frukt som hänger nära marken.

Innebär det att du öppnar för en mer långtgående flytträtt längre fram?

– Vår ambition är att utöka flytträtten, men hur det ska göras kan jag inte svara på i dag.

Fakta: Tjänstepensionen

Tjänstepensionen innebär att arbetsgivaren sätter av en del av din lön, ofta kring 5 procent, till ett pensionssparande.

Cirka 90 procent av alla pensionärer får pengar från en tjänstepension.
Cirka 75 procent av alla tjänstepensioner finns inom avtalen ITP, SAF -LO, KAP-KL och PA03. Dessa kommer inte få flytträtt.

Inom kollektivavtalade tjänstepensioner kommer sparare även fortsättningsvis få välja mellan ett antal utvalda pensionsbolag att placera pengarna i. Man kan inte flytta pengarna till något annat bolag. Avgifterna är dock ofta lägre inom kollektivavtalen.

Sparare kan välja att placera tjänstepensionspengarna i en traditionell livförsäkring, då pensionsbolaget tar hand om förvaltningen, eller en fondförsäkring, då du själv väljer fonder att placera pengarna i.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.