Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Norrbotten skriker efter arbetskraft

Kinas och Indiens sug efter järn- och kopparmalm har fått arbetsmarknaden i nordligaste Sverige att hetta till ordentligt. I Kiruna är arbetslösheten bland de lägsta i landet och den tidigare avfolkningskommunen Pajala skriker efter kunnigt folk till den nya gruvan.

– Det är all time high när det gäller Norrbotten och antalet lediga jobb. Vi får gå tillbaka ända till 80-talet för att ha fler lediga jobb än nu, säger Göran Nilsson, marknadsområdeschef för norra Norrland på Arbetsförmedlingen.

Statistiken bekräftar Nilssons utsagor. I Kiruna var andelen öppet arbetslösa i november endast 2,8 procent jämfört med 4,4 procent för hela landet. Det senaste året har andelen inskrivna arbetslösa minskat med drygt 1,2 procent i Norrbotten. I Stockholm var minskningen 0,3 procent och i hela landet 0,5 procent.

I Kiruna dominerar redan gruvfälten arbetsmarknaden och fler ska öppnas. I Pajala råder mitt i vintermörkret en hektisk aktivitet på det som en gång var den öde Tapulimyren och nu ska bli Sveriges nyaste järnmalmsgruva.

– Vi är halvvägs inne i byggfasen och just nu jobbar omkring 300 personer i byggfasen. Om ett år producerar vi, förklarar Niclas Dahlström, informationschef på gruvbolaget Northland Resources.

Om ett halvår beräknas omkring tusen personer vara sysselsatta med bygget och allt som händer omkring det. Samtidigt kommer rekryteringen av omkring 500 anställda i gruvbolaget att vara i full gång. Till det kommer 300–400 chaufförer som ska frakta malmen till Svappavaara.

Plus alla som ska se till att gruvfolket får mat och husrum, att deras barn kan gå i skolan och allt annat som krävs för att man ska kunna jobba och bo i kommunen.

Dessutom krävs det – förutom till gruvorna – arbetskraft för att delar av Kiruna ska kunna flyttas samtidigt som det redan nu är ont om bostäder där. I Gällivare/Malmberget har både LKAB och Boliden gruvor. I Luleå råder högkonjunktur inom både bygg- och transportsektorn, bland annat när en ny stor vindkraftpark byggs och sedan väntar Facebooks bygge av en stor serverhall.

I kommunerna runt omkring finns visserligen människor som lidit av arbetslöshet och som kan rycka in. Men räcker de till?

– Pajala är ju ett gammalt skogs- och jordbruksområde. Det finns personer i Pajala som varit arbetslösa mycket länge men som har en mångfasetterad kunskap i olika hantverk och kan många saker, säger en optimistisk Terje Raattamaa, chef för Arbetsförmedlingen i Kiruna och Pajala.

Arbetsförmedlingen har flera utbildningar, till exempel av chaufförer. För jobb som kräver gymnasieutbildning finns det goda förutsättningar att hitta folk inom regionen eller åtminstone i Norrbotten, även om det kan krävas en hel del utbildning. Enligt Grete Solvang Stoltz, personalchef på LKAB, är det främst folk från länet som söker sig till företaget.

– Vi märker att det är svårare att rekrytera än det har varit tidigare. Det märks mest när det gäller specialister, till exempel erfarna ingenjörer, säger Grete Solvang Stoltz.

Expansionen i norr kommer att hålla i sig ett bra tag framåt. Det är de flesta överens om. Niclas Dahlström på Northland Resources tillhör dem som ser riktigt långt.

– Mycket talar för att Norrbotten kommer att vara en het och expansiv region de närmaste tio, tjugo och kanske trettio åren, hoppas han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.