Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Norrmännen förbrukar dubbelt så mycket el som svenskarna

Enligt en norsk granskning konsumerar norrmännen nästan dubbelt så mycket el som svenskarna. Det rapporterar norska Aftenposten.

– Problemet är att vi har samma förhållande till el som amerikanarna har till bensin, den måste vara billig, säger Arild Hermstad, chef för organisationen Framtiden i våre hender.

Organisationen som står bakom utredningen påpekar att norska hushåll gjorde av med i snitt 16.858 kilowattimmar under 2009. Motsvarande svenska siffra låg på 9.538 kilowattimmar.

Detta är den senast gjorda sammanställningen men Arild Hermstad tror inte att nivåerna sjunkit under 2010.

Anledningen till det stora gapet beror, enligt organisationen, på de betydligt högre svenska elpriserna. Svenskarna är helt enkelt bättre på att spara på elen. Dessutom har Sverige satsat miljarder på förnyelsebar energi och elnätsavgifterna är högre i Sverige.

80 procent av den norska elförbrukningen går till uppvärmning och varmvatten. Något som norska konsumenter skulle kunna ersätta med pelletskaminer, värmepumpar och solenergi.

Men 2015 kan bli början till slutet på låga elpriser för vår granne i väst. Då är det fritt fram för elleverantörer att leverera el till konsumenterna i alla nordiska länder på lika villkor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.