Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Norrskenet – värt miljoner i mörkret

Två japanska turister betraktar det magiska norrskenet över fjället Nuolja. Mängder av turister från hela världen kommer varje vinter till Abisko.
Två japanska turister betraktar det magiska norrskenet över fjället Nuolja. Mängder av turister från hela världen kommer varje vinter till Abisko. Foto: Lars Lindqvist

Abisko. Tidigare ville ingen komma till Abisko fjällstation under den mörka polarnatten. Nu strömmar turister hit från hela världen just när det är som mörkast. Norrskenet blev räddningen.

Texten har tillfogats en rättelse.

En mörk och kall novemberkväll 2003 var Svenska turistföreningens turiststation igenbommad för säsongen. Dåvarande platschefen Putte Eby, som bodde med sin familj i en lägenhet högst upp i huset, passerade den nedsläckta receptionen på väg till tvättstugan när det bankade på porten.

Utanför stod en två meter lång japan i en tunn skinnrock. Han frös så att han skakade.

– Vi bjöd honom på te och buljong i lägenheten och undrade naturligtvis varför han kommit ända hit, säger Putte Eby.

När japanen tinat upp något berättade han på knagglig engelska att han på en japansk vetenskaplig sajt läst att Abisko var det bästa stället i världen att se norrskenet ifrån.

Han hade flugit från Tokyo till Helsingfors, flugit vidare till Rovaniemi i Finland, åkt buss till Kiruna och slutligen tagit tåget till Abisko. Och nu var han här.

Händelsen fick Putte Eby att se potentialen i norrskenet. Efter några år med ett stort arbete på plats och flera marknadsföringsresor till Japan kunde man för första gången hålla öppet under årets mörkaste period.

Nu är det januari 2015. I receptionen på turiststationen får jag först svar på engelska innan receptionisten kommer på sig själv:

– Du förstår, det är så sällan någon pratar svenska här den här årstiden, säger hon ursäktande.

I foajén sitter grupper av turister från hela världen, främst Asien, och skriver vykort, dricker kaffe eller ser över kläderna inför kvällens lifttur upp på fjället för norrskensspaning.

De långväga turisterna har gjort de mörkaste höst- och vintermånaderna till den mest lönsamma årstiden.

– 2013 var det första året som vinter­turismen gick om sommaren här i Abisko och 2014 har varit ett fantastiskt år med 50 000 gästnätter, mycket beroende på norrskenet. Norrskensturismen har ökat vår omsättning med flera miljoner, säger Helena Runeberg, platschef på turiststationen.

Varje kväll under polarnattens mörker åker 70 personer upp med stolliften upp till Aurora Sky Station. Varma overaller och kängor ingår i paketet. Det är en sällsam färd i tystnad på nästan 20 minuter. Utanför toppstationen står folk utspridda på fjället med kameror, stativ och kikare. Några ligger ned i snön med blicken fäst mot himlen i spänd förväntan.

Jetty Mardona och Jolly Juliawati har kommit ända från Jakarta i Indonesien på andra sidan jordklotet för att titta på norrskenet. De står nu påpälsade och spanar ut över Torne träsk.

– Vi hade sett bilder på norrsken på internet och kände att vi bara måste se det i verkligheten, säger Jetty Mardona.

Xiaochen Wu från provinsen Zhejiang i Kina har rest hit med sex vänner.

– Vi såg bilder på norrskenet på internet och har sett lite av det här i Abisko, men det var inte så starkt på grund av molnen, säger Xiaochen Wu.

De har sammanlagt sju dagar i Sverige. Den mesta tiden lägger man på Kiruna, Abisko och norrskenet.

– Det är väldigt lugna platser för semester, säger hon förtjust.

I början av 2000-talet gick Abisko turiststation dåligt och hotades av nedläggning. Putte och Nicki Eby kom dit med det uttalade uppdraget att rädda stationen.

– När vi lämnade Abisko 2010 hade vi fördubblat omsättningen. Men det hade inte gått utan samarbetet med Ishotellet, säger Putte Eby.

Till en början tvingades man dra ned på personalen, men allt eftersom den internationella turismen tog fart har man kunnat anställa fler igen – nu i många fall även på helårbasis. Som mest arbetar 70 personer på turiststationen.

Och omsättningen kan komma att öka ännu mer. Abisko och Aurora Sky Station toppar nämligen rese­förlaget Lonely Planets lista över världens bästa platser för ljusupplevelser, med anledning av att FN utsett 2015 till ljusets år.

Gästerna i Abisko kommer från hela världen, men kanske framför allt Asien. Den här säsongen har det särskilt accelererat med kineser och unga kvinnor från Asien som reser tillsammans. Men även många australier och britter kommer hit.

– För asiaterna verkar det vara en närmast religiös upplevelse att se norrskenet, något magiskt, säger Helena Runeberg.

Fakta. Norrskensturism i Abisko

Totalt antal besökare per säsong:

2007–2008: 393

2008–2009: 1.000

2009–2010: 2.114

2010–2011: 1.898

2011–2012: 4.285

2012–2013: 6.362

2013–2014: 6.221

Källa: Abisko turiststation

Fakta. Polarnatt

Norr om norra polcirkeln och söder om södra polcirkeln går solen aldrig upp över horisonten under en del av året. Detta kallas polarnatt. Vid norra polcirkeln inträffar det under ett dygn per år vid vintersolståndet. Solen kan ändå uppfattas på grund av solstrålarnas brytning vid polcirkeln.

Ju längre norrut man kommer, desto längre tid varar polarnatten. I Kiruna varade polarnatten i vinter mellan den 11 december 2014 och den 1 januari 2015. Källa: SMHI

Rättelse 2015-01-24 19:59
I en tidigare version av texten fick Xiaochen Wu fel namn och hemort.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.